Toks pareiškimas, padarytas penktadienį duodant interviu naujienų agentūrai AFP, nuskambėjo liekant vos dviem savaitėms iki Britanijos ir Gibraltaro formalaus pasitraukimo iš bloko, taip pat iki 11 mėnesių truksiančių intensyvių derybų pradžios. Šiuo laikotarpiu bus deramasi dėl būsimų Londono ir likusios Bendrijos santykių.

Ispanijos piečiausiame smaigalyje esančiam Gibraltarui, mažam Britanijos anklavui, naujoji tvarka jo vieninteliame pasienio punkte, kuris kasdien kertamas daugiau nei 28 tūkst. kartų, bus gyvybiškai svarbus klausimas, kai vasario 1 dieną prasidės vadinamasis pereinamasis laikotarpis.

„Kalbėjome apie šią problemą dar prieš „Brexitą“... apie tai, kad Gibraltaras taptų Šengeno zonos dalimi“, – teigė F. Picardo, turėdamas omeny bevizio režimo zoną, kurioje žmonėms leidžiama laisvai keliauti per 26 valstybių narių vidaus sienas; keturios iš šių šalių nepriklauso ES.

Britanija yra viena iš šešių ES narių, nepriklausančių Šengeno erdvei, tačiau Gibraltaro prisijungimas būtų „teigiamas žingsnis“, mano F. Picardo.

„Ar ES būtų naudinga, kad 2,5 kvadratinių mylių (6,2 kvadratinio kilometro) ruošas piečiausiame Iberijos smaigalyje būti neprieinamas ES piliečiams? Nemanau, kad tai tiesa“, – pažymėjo vyriausiasis ministras.

Prie viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno susiliejimo vietos esantis Gibraltaras yra strateginės svarbos uostamiestis: kasdien jo sieną kerta apie 14 tūkst. žmonių, daugiausia iš Ispanijos skurdaus La Linėjos miesto, besiribojančio su šia JK teritorija.

Šį skaičių sudaro ir maždaug 2 500 Britanijos piliečių, gyvenančių Ispanijoje, kur nekilnojamasis turtas yra pigesnis.

„Turime labai atidžiai įvertinti, kaip derinsime šį žingsnį į priekį“, – sakė F. Picardo, pabrėždamas, kad tiek Gibraltarui, tiek blokui labai svarbu turėti „lankstų pasienį“.