„Visas užsienio kišimasis gali padaryti tam tikrą trumpalaikį aspirino poveikį, tačiau Libijai reikia, kad visas užsienio kišimasis liautųsi. Tai yra vienas iš šios konferencijos tikslų“, – interviu naujienų agentūrai AFP pareiškė Ghassanas Salame.

Prie sekmadienį Berlyne rengiamų Jungtinių Tautų remiamų derybų turėtų prisijungti Rusijos, Turkijos ir Prancūzijos lyderiai, o iš viso ją pakviesti 11 šalių atstovai.

Jungtinės Tautos nori, kad įtakos regione turinčios užsienio jėgos pažadėtų niekaip nebesikišti į konfliktą ir netiekti ginklų, karių ar finansavimo.

Berlyne taip pat laukiama abiejų kovojančių Libijos pusių lyderių – šalies rytinę dalį kontroliuojančio maršalo Khalifa Haftaro ir Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovo Fayezo al Sarrajo.

Libija į chaosą nugrimzdo po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Kh. Haftaro pajėgoms pernai balandį pradėjus Tripolio puolimą, užvirė mūšiai, per kuriuos jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir 2 tūkst. kovotojų, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus.

Turkija yra dislokavusi Libijoje savo pajėgų, padedančių NSV kovoti su Kh. Haftaru, kurį palaiko Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija. Tačiau šios Ankaros varžovės nėra pasiuntusios savo pajėgų į naftos turtingą Libiją.

Įtariama, kad Rusija taip pat teikia paramą Kh. Haftarui ginklais, pinigais ir samdiniais. Maskva tai neigia.

„Privalome padaryti galą šiam užburtam ratui, kai libiečiai prašo užsienio jėgų pagalbos. Jų kišimasis dar padidina libiečių tarpusavio nesutarimus“, – pareiškė G. Salame ir pabrėžė, jog tarptautinė bendruomenė veikiau turėtų „padėti libiečiams vystytis patiems“.

JT pasiuntinys taip pat pažymėjo, jog sekmadienį įvyksiančioje konferencijoje bus siekiama „įtvirtinti“ trapias paliaubas.