Prokurorai gynybą kaltino išbraukiant iš kandidatų sąrašo jaunas juodaodes moteris, o H. Weinsteino advokatai skundėsi, jog viena iš prisiekusiųjų yra parašiusi romaną apie grobuoniškus vyresnio amžiaus vyrus.

Teisininkų komandos beveik dvi savaites iš maždaug 700 kandidatų atrinkinėjo 12 prisiekusiųjų į rezonansinio teismo proceso, laikomo itin svarbiu judėjimui „#MeToo“, žiuri narius.

Manoma, jog žiuri sudėtis turės didelės įtakos tam, ar 67 metų H. Weinsteinas bus nuteistas pagal kaltinimus lytiniu užpuolimu, dėl kurių jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pusę žiuri narių sudarys baltaodžiai vyrai ir tik dvi narės moterys bus baltodės.

Pagrindinė prokurorė Joana Illuzzi-Orbon apkaltino gynybą tyčia ribojant jaunų baltaodžių moterų skaičių, galbūt tikint, kad jos labiau prijaus H. Weinsteino kaltintojoms.

Abiejų šalių teisininkams leidžiama atmesti iki 20 prisiekusiųjų kandidatūrų nenurodant priežasties.

„Jie sistemingai išbraukia ištisą žmonių klasę iš šios žiuri“, – penktadienį teisme pareiškė J. Illuzzi-Orbon.

Nagrinėjant kandidatūras į prisiekusiuosius, H. Weinsteino advokatas Arthuras Aidala nesutiko, kad žiuri dirbtų viena moteris, kuri, jo teigimu, yra pernelyg jauna.

„Daugelis šios bylos aspektų yra susiję su tuo, kaip pasaulis veikė 10-ąjį dešimtmetį, – pažymėjo teisininkas. – Šis asmuo neturi gyvenimo patirties, kad tai suprastų.“

Be to, gynyba pastarosiomis savaitėmis daugelį kartų ragino nutraukti bylą ir perkelti teismą į kitą pastatą, skųsdamasi, jog kaltinamasis dėl milžiniško žiniasklaidos susidomėjimo nesulauks teisingo verdikto.

Penktadienį gynyba prašė pripažinti teismo procesą neteisingu, tvirtindama, jog viena iš atrinktų žiuri narių nepaminėjo, kad yra parašiusi romaną apie vyresnius vyrus, persekiojančius mokines. Kūrinys turėtų būti išleistas šią vasarą.

Pagrindinė kaltinamojo advokatė Donna Rotunno sprendimą atrinkti šią moterį pavadino „visiškai absurdišku“.

Prokurorai rengiasi trečiadienį pasakyti įžangines kalbas, o pats teismo procesas turėtų trukti iki kovo 6 dienos.

Žiuri apklaus buvusią prodiuserio asistentę Mimi Haleyi, teigiančią, jog H. Weinsteinas 2006 metų liepą savo bute Niujorke privertė ją atlikti oralinio sekso aktą.

Nešlovę užsitraukęs kino magnatas kaltinamas išžaginęs dar vieną moterį, kurios tapatybė nebuvo paviešinta.

Patvirtinamuosius parodymus turėtų duoti populiariojo serialo „Sopranai: mafijos kronika“ žvaigždė Annabella Sciorra (Anabela Šora). Ji tvirtina, kad H. Weinsteinas ją išžagino 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

Lytiniais nusikaltimas buvusį prodiuserį iš viso apkaltino 80 moterų. Šie įtarimai į viešumą pradėjo kilti 2017 metų spalį ir įžiebė judėjimą „#MeToo“.

Vis tik daugelis kaltinimų neatitinka kaltinimų pateikimo termino.