„Gerbiamasis pone Rusijos prezidente Vladimirai Putinai, brangus mano drauge! Dėkoju jums asmeniškai ir vertinu Rusijos Federacijos pastangas, siekiant taikos ir stabilumo Libijoje“, – sakoma Kh. Haftaro laiške.

„Dėkoju jums ir reiškiu visokeriopą paramą Rusijos iniciatyvai Maskvoje surengti taikos derybas, kurios privestų iki taikos Libijoje. Patvirtinu, kad esame pasirengę priimti jūsų kvietimą atvykti į Rusiją ir pratęsti pradėtą dialogą“, – rašoma jame.

Anksčiau penktadienį Kremliaus spaudos tarnyba informavo, kad V. Putinas sekmadienį dalyvaus Berlyne vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje dėl Libijos.

„Numatoma apsikeisti nuomonėmis apie Libijos krizės sureguliavimo problemas, įskaitant klausimus, susijusius su kuo greitesniu kovų nutraukimu, konflikto šalių susitaikymu ir plataus masto JT remiamu politiniu dialogu“, – sakoma pranešime.

„Esminiai susitarimai bus užfiksuoti galutiniame konferencijos dokumente“, – priduriama jame.

Libijoje vyksta konfliktas tarp valdžią šalyje siekiančių užsitikrinti dviejų stovyklų: rytinę šalies dalį kontroliuojančios Kh. Haftaro remiamos administracijos ir Nacionalinės santarvės vyriausybės (NVS) Tripolyje, suformuotos padedant Jungtinėms Tautoms ir vadovaujamos Fayezo al Sarrajo. Kh. Haftaro pajėgos nuo praėjusių metų balandžio bando užimti sostinę Tripolį.

Sausio 12 dieną konflikto šalys pakluso Rusijos ir Turkijos raginimams ir nutraukė kovos veiksmus. Sausio 13 dieną Kh. Haftaras ir F. al Sarrajas buvo atvykę į Maskvą dalyvauti derybose dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, tačiau po aštuonias valandas trukusio susitikimo maršalas išvyko nepasirašęs susitarimo dėl nuolatinių paliaubų sąlygų.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas penktadienį pranešė, kad konflikto šalys kol kas laikosi paliaubų susitarimo ir Rusija tikisi, kad šios paliaubos bus ilgalaikės.

Tuo metu Turkijos parlamentas sausio 2 dieną leido Turkijos vyriausybei siųsti karių į pagalbą Tripolio administracijai.