Oro linijų bendrovės „Ukraine International Airlines“ lėktuvas sudužo praėjusią savaitę netrukus po pakilimo iš Teherano, jis turėjo skristi į Kijevą. Kaip paaiškėjo, lėktuvą netyčia kliudė raketa, žuvo visi lėktuve buvę žmonės – 176 keleiviai ir įgulos nariai, daugiausiai Irano ir Kanados piliečiai.

V. Prystaika penktadienį pranešė, kad Iranas suteiks tyrėjų iš Irano ir Kanados – dviejų daugiausiai piliečių netekusių šalių per šią nelaimę, – komandai prieigą prie lėktuvo juodųjų dėžių, o paskui Iranas jas perduos Ukrainai.

„Tai atitinka tarptautinius standartus, nors mes vis tiek reikalaujame, kad jos būtų perduotos mums nedelsiant, siekiant užtikrinti tyrimo nepriklausomumą ir objektyvumą“, – sakė V. Prystaika.

Iranas iš pradžių neigė, kad Ukrainai priklausantis orlaivis buvo numuštas, tačiau vėliau pripažino, kad numušė jį „netyčia“. Kelios valandos prieš lėktuvo numušimą Iranas, keršydamas už savo generolo žūtį per JAV bepiločio ataką Irake, surengė atakas prieš JAV taikinius Irake. Iranas teigė, kad keleivinis lėktuvas buvo palaikytas priešų lėktuvu.

Ukrainos ministras pridūrė, kad kitą savaitę Kijeve apsilankys Irano pareigūnas ir „oficialiai atsiprašys bei pateiks paaiškinimus“.