Žinią apie tai išplatino portalas kp.ru.

Remiantis leidiniui perduota informacija, vaikai mokosi skirtingose, tačiau tame pačiame mieste esančiose mokyklose.

Laikantis asmeninių nepilnamečių duomenų apsaugos taisyklių, nei miestas, nei mokyklų numeriai neįvardijami. Pranešama tik tiek, kad mergina yra septintokė, o būsimo kūdikio tėvas – ketvirtokas.

Šaltinio teigimu, moksleivės nėštumas trunka jau maždaug 7 savaites. Policija pradėjo su šiuo faktu susijusią patikrą. Informaciją apie neįprastą situaciją patvirtino regiono švietimo skyrius.

Buvo paaiškinta, kad sausio 9 d. įstaigą pasiekė tarnybinis mokyklos direktoriaus raštas, informuojantis apie trylikametės nėštumą.

Skyriaus atstovas taip pat paminėjo, kad net ir žinodama apie atvejį, su parama jaunai motinai susijusių veiksmų švietimo ministerija nelaiko savo kompetencijos reikalu. Skyriaus duomenimis, mergina gyvena daugiavaikėje šeimoje, priskiriamoje socialinės rizikos grupei. Po įtraukimo į įskaitą mergina yra sulaukusi pagalbos iš socialinio pedagogo, psichologo ir klasės auklėtojo.

„Mokykla stebėjo šeimą. Namuose ne kartą lankėsi pedagogai“, – buvo paaiškinta švietimo įstaigoje. Šią informaciją patvirtino ir mokyklos, kurioje mokosi paauglė, direktoriaus pavaduotoja.

„Dar 2018 metų spalio mėnesį šeima buvo įtraukta į įskaitą, kaip tokia, kurioje susidariusi socialiai pavojinga situacija. Bet taip buvo pasielgta ne todėl, kad tėvai girtavo arba smurtavo prieš vaikus (mergina turi du jaunesnius brolius – penkerių ir trejų metų). Dalykas tas, kad motina sunkiai serga (paskutinė vėžio stadija), todėl negali pasirūpinti vaikais, o tėvui trijų vaikų priežiūra – per sunki našta“, – aiškino mokyklos darbuotoja.

Remiantis jos žodžiais, socialiniai darbuotojai šeimą aplanko kiekvieną mėnesį. Vaikai iš pažiūros atrodo gerai – sotūs ir deramai aprengti. Vis dėlto trylikametė moksleivė pasižymi sudėtingu charakteriu, praleidinėja pamokas, prastai mokosi, sulaukia pastabų dėl elgesio. Direktoriaus pavaduotoja pridūrė, kad šeima nutarė nėštumą išsaugoti.

„Merginą stebi gydytojai. Ir jos, ir būsimo kūdikio būklė problemų nekelia. Tai jų asmeninis sprendimas, ir niekas kitas negalėjo jo priimti. Bet kuriuo atveju esame įsipareigoję palaikyti mokinę ir jos šeimą“, – sakė direktoriaus pavaduotoja ir pažadėjo suteikti merginai visokeriopą pagalbą.

Gydytojas pediatras Nikolajus Skorobogatovas, paprašytas pakomentuoti situaciją, nurodė, kad teoriškai 13 metų mergina galėjo pastoti nuo 10 metų berniuko, kadangi tokiame amžiuje gali prasidėti reprodukcijos laikotarpis. Jis mano, kad berniuko reprodukciniais gebėjimais derėtų įsitikinti specialios ekspertizės metodu, taip pat rekomendavo atlikti genetinį tyrimą, padėsiantį tiksliai nustatyti tėvo tapatybę.

Kiek anksčiau Rusijos sveikatos ministerijos reprodukcinės sveikatos specialistas Olegas Apolichins pareiškė, kad pirmiesiems lytiniams santykiams apsisprendžiančių šalies piliečių amžius tolydžio jaunėja.

„Pirmą kartą lytiniais santykiais užsiimančių asmenų amžiaus vidurkis sumažėjo: merginoms iki 17–18, o vaikinams – iki 16–17 metų“, – konstatavo jis.