Vakarai per silpni, „kad parklupdytų iraniečius“, - sakė A. Khamenei. JAV prezidentas Donaldas Trumpas, anot jo, yra „klounas“, kuris nori Iranui į nugarą suvaryti „užnuodytą durklą“. Dalyvavimas JAV nukauto Irano generolo Qasemo Soleimani laidotuvėse esą parodė, kad iraniečiai remia Islamo Respubliką.

Pasak A. Khamenei, ir europiečiais negalima pasitikėti, kai kalba eina apie branduolinį susitarimą. Jų mėginimas daryti spaudimą Iranui, anot jo, nesuveiks. Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija šią savaitę aktyvavo sutartyje numatytą ginčų sprendimo mechanizmą.

Po netyčinio Ukrainos keleivinio lėktuvo numušimo praėjusios savaitės trečiadienį šalies politinė ir religinė vadovybė sulaukia didelio spaudimo ir pačiame Irane. Ji tik po kelių dienų neigimo pripažino numušusi lėktuvą su 176 žmonėmis. Tai sukėlė gyventojų protestus.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei netyčinį ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimą penktadienį pavadino „karčia katastrofa“, bet sakė, kad ji neturėtų temdyti per tikslinį JAV drono smūgį žuvusio įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani „aukos“.

„Lėktuvo sudužimas buvo karti katastrofa, ji persmelkė mūsų širdį, – sakė A. Khamenei. – Bet kai kas bandė... vaizduoti ją taip, kad būtų pamiršta didi [Q. Soleimani] kankinystė ir auka.“

Q. Soleimani, vadovavęs Revoliucinės gvardijos užsienio operacijų pajėgoms, žuvo sausio 3 dieną per JAV drono smūgį Bagdade.

„Mūsų priešai taip džiaugėsi dėl lėktuvo sudužimo, kaip mes liūdėjome... Džiaugėsi, jog rado kažką klausimams dėl Gvardijos, ginkluotųjų pajėgų ir sistemos kelti“, – sakė A. Khamenei.

Iranas praėjusią savaitę pripažino, kad galiojant aukšto laipsnio parengčiai po raketinių smūgių JAV taikiniams Irake sausio 8 dieną per klaidą numušė iš Teherano tarptautinio oro uosto pakilusį ukrainiečių lėktuvą. Lėktuvui sudužus žuvo visi 176 jame buvę žmonės, daugiausia iraniečiai ir kanadiečiai.

Balistinių raketų į JAV pajėgas Irake Iranas keliomis valandomis anksčiau paleido keršydamas už Q. Soleimani nužudymą ir tikėjosi amerikiečių kontratakos, kurios taip ir nebuvo.

Netyčinis keleivinio lėktuvo numušimas išprovokavo padrikų protestų Teherane ir kituose miestuose.

Girdamas Q. Soleimani, A. Khamenei sakė, kad jo veiksmai už Irano sienų buvo tarnavimas valstybės „saugumui“ ir kad žmonės pritaria „tvirtumui“ bei „pasipriešinimui“ susidūrus su priešais.

„Tie keli šimtai, kurie įžeidė generolo Soleimani atvaizdą, ar jie yra Irano liaudis? Ar ši milijoninė minia gatvėse?“ – klausė jis, tikriausiai paminėdamas pranešimus apie Q. Soleimani portreto suplėšymą per protestą Teherane, įvykusį kelios dienos po generolo laidotuvių, kuriose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

A. Khameinei apkaltino JAV „melavus“ pareiškimais apie paramą Irano liaudžiai.

Pasak jo, JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra „klounas“, tik apsimetantis, kad remia Irano žmones. Net jei jis būtų su Irano liaudimi, tai tik tam, „kad smeigtų savo užnuodytu durklu“ jai į nugarą, sakė A. Khameinei.

Sausio 8 dieną Iranas paleido balistinių raketų į JAV pajėgas Irake, bet per šį apšaudymą niekas rimtai nenukentėjo. Rengdamasi amerikiečių kontratakai, kurios taip ir nebuvo, Irano Revoliucinė gvardija per klaidą numušė ukrainiečių lainerį, pakilusį iš Teherano tarptautinio oro uosto. Lėktuvui sudužus žuvo visi 176 jame buvę žmonės, daugiausia iraniečiai.

Po Q. Soleimani nužudymo Iranas paskelbė, kad nebesilaikys apribojimų pagal 2015 metais su pasaulio galiomis sudarytą susitarimą dėl jo branduolinės programos.

Europos šalys, kurios bandė gelbėti šį susitarimą iš jo 2018 metais pasitraukus JAV, šią savaitę į tai sureagavo inicijuodamos ginčo mechanizmą, kuriuo siekiama priversti Iraną vėl laikytis sutarties. Jei taip nenutiktų, pagal šį mechanizmą Iranui galėtų būti sugrąžintos Jungtinių Tautų sankcijos.

A. Khamenei visuomet skeptiškai vertino šį susitarimą, oficialiai vadinamą Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ir įrodinėdavo, kad Jungtinėmis Valstijomis negalima pasitikėti. Tačiau jis leido palyginti nuosaikiam prezidentui Hassanui Rouhani sudaryti šį susitarimą su tuometiniu JAV prezidentu Baracku Obama. Dabartiniam Amerikos prezidentui Donaldui Trumpui pasitraukus iš sutarties A. Khamenei pareiškė, kad negali būti jokių derybų su JAV.

Praėjusį kartą A. Khamenei penktadienio pamokslą sakė 2012 metų vasarį, kai pavadino Izraelį „vėžiniu augliu“ ir pažadėjo remti visus jo priešininkus. Ajatola taip pat perspėjo JAV nerengti jokių smūgių Iranui dėl jo branduolinės programos ir pareiškė, kad Amerika nukentėtų „10 kartų daugiau“.