Lapkričio mėnesį 25-erių metų amžiaus Midori Nishida skrido į Saipaną, vieną iš Šiaurės Marianų salų, oro linijų bendrovei „Hong Kong Express Airways“ priklausančiu lėktuvu. Šios salos tapo populiaria gimdymo vieta, nes jose gimusiems naujagimiams suteikiama JAV pilietybė, informuoja BBC.

Oro linijų bendrovė bandė užtikrinti, kad „nebūtų piktnaudžiaujama JAV imigracijos įstatymais“. Iš pradžių „Hong Kong Express Airways“ teigė, jog nėštumo testas yra „tinkamumo skristi“ vertinimo dalis, tačiau dabar „nuoširdžiai“ atsiprašė už incidentą.

Remiantis Šiaurės Marianų salų pateiktais duomenimis, 2018 m. salose pagimdė daugiau turisčių nei vietos gyventojų. Manoma, kad į šią teritoriją gimdyti atvyksta daug užsieniečių, ypač kinių.

M. Nishida gyvena Tokijuje, tačiau užaugo Saipane. Prieš skrydį ji užpildė klausimyną ir nurodė, kad nėra nėščia. Nepaisant klausimyno, oro linijų bendrovės personalas jai liepė dalyvauti vertinimo procedūroje, kurios viena iš dalių buvo nėštumo testas.
Moteris buvo palydėta į tualetą ir paprašyta apšlapinti nėštumo testo juostelę.

Kai paaiškėjo, kad testo rezultatas – neigiamas, moteriai buvo leista įsėsti į lėktuvą ir skristi aplankyti savo šeimos narių, kurie saloje gyvena daugiau nei du dešimtmečius.

M. Nishida šiuos veiksmus pavadino „labai žeminančiais ir erzinančiais“ bei pridūrė, jog iš pradžių oro linijų bendrovė nereagavo į jos nusiskundimus.

„Norime nuoširdžiai atsiprašyti visų moterų, kurias paveikė mūsų darbuotojų elgesys, – „NBC News“ skirtame pareiškime sakė „Hong Kong Express Airways“. – Nuo 2019 m. vasario mėnesio skrydžių į Saipaną metu ėmėmės tam tikrų veiksmų, norėdami užtikrinti, jog nepiktnaudžiaujama JAV imigracijos įstatymais.“

„Nedelsdami sustabdėme šią praktiką ir ją peržiūrime“, – tvirtino bendrovė ir pridūrė, kad veikė atsižvelgdama į Šiaurės Marianų salų valdžios pareigūnų nuogąstavimus.