Berlyno konferencija yra naujausios tarptautinės pastangos užbaigti devynis mėnesius trunkančias kovas tarp Libijos rytus kontroliuojančių Kh. Haftaro pajėgų ir JT pripažįstamos vyriausybės Tripolyje.

Graikija nebuvo pakviesta dalyvauti derybose Vokietijos sostinėje, nors yra deklaravusi savo suinteresuotumą, be to, Atėnai pyksta, kad vyriausybė Tripolyje su Graikijos varžove Turkija susitarė dėl jurisdikcijos taikymo vandenyse ir karinio bendradarbiavimo.

Kh. Haftaras ketvirtadienį netikėtai privačiu lėktuvu nuskrido į Atėnus dalyvauti susitikimuose, apie kuriuos Graikijos vyriausybė iš anksto neskelbė.

Jis buvo nuvežtas į prabangų viešbutį Atėnuose, kur jį pasitiko Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas, parodė televizija.

Po šių pradinių derybų N. Dendijas su Kh. Haftaru vėl susitiks penktadienį, Užsienio reikalų ministerijoje. Be to, Kh. Haftaras vėliau penktadienį turėtų susitikti su graikų premjeru Kiriaku Micotakiu, naujienų agentūrai AFP sakė informuoti šaltiniai.

Graikija ėmė siekti aktyvesnio vaidmens Libijoje po to, kai JT pripažįstama Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) Tripolyje lapkritį pasirašė susitarimų dėl saugumo, karinio bendradarbiavimo ir jurisdikcijos jūroje, kuriais buvo apibrėžtos įtakos sferos energijos ištekliams Viduržemio jūroje.

Susitarimai suteikia didelius įgaliojimus Turkijai vykdyti naftos telkinių žvalgymą Viduržemio jūroje, prieštaraujančius Graikijos ir Kipro pretenzijoms.

Protestuodama prieš šiuos susitarimus Graikija išsiuntė iš šalies NSV ambasadorių ir siekė stiprinti ryšius su Kh. Haftaru. Praėjusį mėnesį Graikijos užsienio reikalų ministras buvo nuskridęs į Bengazį susitikti su juo.

Premjeras K. Micotakis ketvirtadienį sakė, kad „neteisinga“ nepakviesti Graikijos į derybas Berlyne ir kad jis apie tai penktadienį kalbėsis su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

K. Micotakis pridūrė, kad Atėnai Europos Sąjungoje vetuos bet kokį Libijos taikos susitarimą, jei nebus atsisakyta minėtų susitarimų su Turkija, kuriuos jis pavadino „nepriimtinais ir neteisėtais“.

„Pasakiau kolegoms Europoje, [kad] Graikija niekada nesutiks su jokiu politiniu sprendimu [ES] viršūnių susitikimo lygiu, [kuriuo nebus] anuliuotas šis memorandumas“, – televizijai „Alpha TV“ sakė K. Micotakis.

„Mes jį vetuosime jam dar nepasiekus viršūnių susitikimo“, – pridūrė premjeras.

Derybos Berlyne rengiamos pasaulio galioms intensyvinant pastangas dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo Libijoje, kur Kh. Haftarui pernai balandį pradėjus Tripolio puolimą žuvo daugiau kaip 280 civilių ir 2 tūkst. kovotojų, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus.