„Už“ balsavo 383 parlamentarai, „prieš“ – nė vienas, susilaikė – 41.

„Sprendimas priimtas“, – paskelbė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Netrukus po Rusijos parlamentarų balsavimo V. Putinas pasirašė įsaką dėl naujo vyriausybės vadovo paskyrimo.

M. Mišustinas per savaitę turės pasiūlyti naują vyriausybę ir ministrus.

Pasiūlymas paskirti premjeru 53-ejų M. Mišustiną, palyginti menkai žinomą technokratą, nuo 2010 metų vadovaujantį mokesčių tarnybai, pasirodė po netikėto ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo atsistatydinimo, V. Putinui pristačius virtinę konstitucinių reformų Rusijos politinei sistemai pertvarkyti.

V. Putinui savo metiniame kreipimesi į įstatymų leidėjus paskelbus apie pluoštą numatomų konstitucinių reformų, vyriausybės vadovas pareiškė, kad jas įgyvendinus pasikeis ne tik virtinė konstitucijos straipsnių, bet ir vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teismų valdžių pusiausvyra.

M. Mišustinui, kaip ir V. Putinui, patinka ledo ritulys; pranešama, kad jis stebėdavo rungtynes su saugumo tarnybų pareigūnais.

Buvęs opozicijos parlamentaras Genadijus Gudkovas M. Mišustiną pavadino „nauju beveidžiu funkcionieriumi be ambicijų“, įkūnijančiu sistemą, „žalingą ekonomikai“.

D. Medvedevas, kuris nuo 2008-ųjų ketverius metus dirbo prezidento poste, tikriausiai liks artimas Rusijos lyderiui ir taps V. Putino pavaduotoju Saugumo taryboje.

„Jis išlieka tuo, kuo visuomet buvo: [V. Putino] alter ego", – tviteryje parašė Dmitrijus Treninas, Carnegie strateginių studijų centro Maskvoje vadovas. Jis užsiminė, kad D. Medvedevas galėtų būti rengiamas po V. Putino vėl dirbti prezidento poste.

Nuo 2012 metų premjero poste dirbantis D. Medvedevas po atsistatydinimo liko laikinai eiti vyriausybės vadovo pareigų, kol įgaliojimus perims naujas premjeras.

Nepriklausoma politikos analitikė Marija Lipman sakė, jog visi paskelbti pokyčiai rodo V. Putiną norint likti svarbiausiu žmogumi šalyje ir neturėti „jokių varžovų“.

Pasak jos, jis gali sąmoningai silpninti prezidento postą prieš jį palikdamas.

Rusijos opozicija taip pat sakė, jog pasiūlymai rodo V. Putino troškimą išlikti valdžioje.

„Iki gyvos galvos likti vieninteliu lyderiu, perėmusiu visą šalį kaip savo nuosavybę,... yra vienintelis Putino tikslas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

V. Putino į premjerus pasiūlytas M. Mišustinas parlamentarams pareiškė, kad Vyriausybė turi dirbti labiau, kad rusai pajustų tikrą pagerėjimą savo gyvenime.

„Kaip ne kartą pabrėžė prezidentas, žmonės jau dabar turėtų justi realius pokyčius į gerą, kol kas tai vyksta toli gražu ne visur“, – parlamentarams, kurie turi patvirtinti jo kandidatūrą į premjerus, sakė dabartinis Rusijos mokesčių inspekcijos vadovas M. Mišustinas.

53-ejų M. Mišustinas taip pat pažymėjo, kad valdžios institucijos turi atgauti verslo bendruomenės pasitikėjimą.

„Kad užtikrintume tolesnį vystymąsi ir BVP (bendrojo vidaus produkto) augimą, pirmiausia turime skatinti investicijas ir taip atkurtume tikriausiai prarastą pasitikėjimą tarp institucijų ir verslo“, – sakė jis.

Pasak jo, Vyriausybė turi „labai daug darbo“ prieš akis, todėl ji esą būtų atvira konstruktyviai kritikai.

M. Mišustinas taip pat patikino, kad Vyriausybė turi palaikyti ryšį su paprastais žmonėmis.

„Mums labai svarbu išgirsti, kas vyksta“, – teigė kandidatas į Rusijos premjerus.