Augant įtampai tarp Egipto ir Turkijos, egiptiečių policija antradienį surengė reidą Anatolijos naujienų agentūros Kairo redakcijoje, o trečiadienį oficialiai sulaikė keturis jos darbuotojus.

Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad ši redakcija buvo priedanga „turkų trolių fermai,... ketinusiai skelbti melagingas naujienas apie šalies politinę, ekonominę, saugumo ir teisių padėtį“.

Ministerija paskelbė areštuotų asmenų vardus; tai trys egiptiečių žurnalistai ir vienas Turkijos pilietis, tvarkęs redakcijos finansus.

Pasak ministerijos, šie darbuotojai dirbo „turėdami tikslą iškreipti [Egipto] įvaizdį“. Jų bylos perduotos prokuratūrai.

Turkija trečiadienį iškvietė Egipto reikalų patikėtinį, kad pareikštų protestą dėl šio reido.

Ankara ir Kairas smarkiai nesutaria nuo to laiko, kai Turkija išreiškė tvirtą paramą Egipto Musulmonų brolijos administracijai, kuri buvo nuversta per 2013-ųjų karinį perversmą. Tais pačiais metais Egiptas uždraudė šią islamišką grupę.

Be to, Turkija ir Egiptas palaiko priešingas puses Libijos konflikte: Ankara remia vyriausybės Tripolyje pajėgas, o Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai – tos šalies rytinę dalį kontroliuojantį maršalą Khalifą Haftarą.

Niujorke įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) pasmerkė minimus areštus ir sakė, jog Egipte dirbantys žurnalistai neturėtų dirbti tokiomis sąlygomis, kai tenka bijoti, kad jais bus pasinaudota „suvedinėjant politines sąskaitas tarp šalių“.

Egiptas užima trečią vietą pasaulyje kalbant apie sulaikytų žurnalistų skaičių ir šiuo požiūriu atsilieka tik nuo Kinijos ir Turkijos, nurodo CPJ.