Oficialiame leidinyje paviešintas teismo nutarimo aiškinamasis raštas padėjo pamatus Turkijoje atnaujinti šios internetinės enciklopedijos naudojimą. Tačiau draudimas bus panaikintas tik tada, kai tai patvirtins Informacijos ir komunikacijos technologijų vadovybė (BTK).

Priėjimas prie Vikipedijos Turkijoje blokuojamas nuo 2017 m. balandžio mėnesio. Draudimas buvo priimtas dėl straipsnių, kuriuose išsakyta kritika Turkijos valdžiai, ji esą apkaltinta bendradarbiavimu su džihadistų kovotojais kaimyninėje Sirijoje.

Vikipedija dalį turinio pašalino, o visa kita buvo pataisyta, tad, Konstitucinio teismo teisėjų teigimu, draudimas nebėra pagrįstas.

„Žodžio laisvę ribojantys sprendimai neatitinka demokratinės socialinės santvarkos poreikių“, – teigė teismo atstovai.

Jų teigimu, pernai liepą Vikipedijoje turkų kalba buvo publikuota 330 000 straipsnių, tinklalapis turėjo daugiau nei milijoną registruotų vartotojų. Turinys turkų kalba buvo redaguotas daugiau nei 20 milijonų kartų.

Teismas, nutaręs „blokuoti Vikipediją, dabar privalo laikytis naujo nutarimo ir per kelias dienas atnaujinti priėjimą prie Vikipedijos“, – sakė interneto žmogaus teisių aktyvistas Yamanas Akdenizas.
2017 m. gegužę nevyriausybinė organizacija „Wikimedia Foundation“ Konstituciniam teismui pateikė apeliaciją, reikalaudama atšaukti vyriausybės patvirtintą draudimą.

Turkija praeityje yra ribojusi priėjimą prie „Youtube“ platformos, socialinio tinklo „Twitter“, pasak Y. Akdenizo, šiuo metu šalyje blokuojami 288 000 tinklalapių.

Nors teismas priėmė palankų sprendimą, aktyvistas ir universiteto profesorius teigia, kad interneto reguliavimo įstatymas Turkijoje ir toliau kelia grėsmę saviraiškos laisvei. Jis suteikia įgaliojimus vyriausybei blokuoti priėjimą prie tokių tinklalapių, kurie yra traktuojami kaip keliantys grėsmę viešajai tvarkai ar nacionaliniam saugumui.