Skelbiama, kad žinią apie vyriausybės pasitraukimą prezidentui susitikimo metu pranešė pats D. Medvedevas. Susitikimas įvyko po prezidento kreipimosi parlamente, kur jis pasiūlė keisti Konstituciją.

Anot D. Medvedevo, įvedus pokyčius pasikeis vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teismų valdžios pusiausvyra.

„Tokiame kontekste akivaizdu, kad mes, kaip Rusijos Federacijos vyriausybė, privalome mūsų šalies prezidentui suteikti galimybę priimti reikiamus sprendimus, atsižvelgiant į aplinkybes, pagal Rusijos Federacijos Konstitucijos 117-ąjį straipsnį“, – teigia premjeras.

V. Putinas paskelbė ketinantis sukurti RF Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę ir pasiūlyti ją D. Medvedevui.

Vyriausybė „neįvykdė gegužės dekreto planų“

Portalas BBC Russia skelbia, jog „Putinas buvo nepatenkintas gegužės dekreto vykdymu, todėl ir įvyko Vyriausybės atsistatydinimas, žurnalui „Forbes“ sakė Baltųjų rūmų šaltiniai.

Praėjusių metų pabaigoje D. Medvedevas su V. Putinu aptarė nacionalinius projektus, sakė vienas iš šaltinių, susipažinęs su šio susitikimo detalėmis.

„Putinui buvo pateiktas dokumentas, iš kurio paašikėjo, kad nacionaliniai projektai ir nacionaliniai tikslai yra visiškai skirtingi, o pirmieji niekaip nepadeda pasiekti antrųjų. Tai sukėlė nepaprastai emocingą Putino reakciją“, - teigė vienas iš pašnekovų.

Gegužės dekretas yra įvairių sričių tikslų ir uždavinių rinkinys, kuris turėtų pakeisti Rusijos ekonomiką iki 2024 m. ir paspartinti jos augimą.

Eidamas šias pareigas D. Medvedevas, kaip spėjama, bus atsakingas už šalies gynybos pajėgumus ir Rusijos saugumą.

„Dmitrijus Anatoljevičius [Medvedevas] visuomet užsiėmė šiais klausimais; ir mūsų gynybinių pajėgumų didinimo ir saugumo požiūriu. Manau, kad įmanoma, ir prašiau jo, kad ateityje jis užsiimtų būtent šiais (...) klausimais, – kalbėjo Rusijos prezidentas. – Įvesiu Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę.“

Jis priminė, kad Saugumo tarybos pirmininkas yra prezidentas.

Skelbiama, kad V. Putinas padėkojo D. Medvedevo vyriausybei už darbą. „Ne viskas pavyko, bet visko pasiekti ir nepavyksta“, – sakė prezidentas. Jis paprašė vyriausybės dirbti tol, kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas.

Vladimiras Putinas, Dmitrijus Medvedevas

„Tikiuosi, kad su jumis artimiausiu metu susitiksime. Susitiksiu su kiekvienu iš jūsų. Prašau jūsų eiti pareigas, kol bus suformuota naujos sudėties vyriausybė“, – pareiškė V. Putinas.

„Niekas apie atsistatydinimą nežinojo. Mus sukvietė ir ką tik pranešė“, – „The Bell“ pareiškė vienas iš ministrų. Pareiškimą padarė D. Medvedevas prieš mažiau nei valandą.

Du „The Bell“ pašnekovai, einantys ministrų pareigas, sako, kad jiems niekas naujo premjero kandidatūros neįvardijo.

54 metų D. Medvedevas nuo 2008 metų ketverius metus ėjo Rusijos prezidento pareigas, nes V. Putinas turėjo trauktis dėl Konstitucijos reikalavimų.

Kaip rašo „Bloomberg“, iš pradžių vertintas kaip liberalių reformų šalinininkas jis galiausiai prezidento postą grąžino atgal V. Putinui, o 2011 metų rugsėjį valdančiosios „Vieningosios partijos“ suvažiavime prisipažino, kad pareigų apsikeitimas buvo planuotas iš anksto.

D. Medvedevas laikomas vienu iš V. Putino politinių sąjungininkų, dar XX amžiaus paskutinį dešimtmetį jie kartu dirbo Sankt Peterburgo miesto taryboje.

Paskutinį kartą visa Rusijos vyriausybė traukėsi po prezidento rinkimų dar 2007 metais. Tuomet vyriausybei vadovavo Michailas Fradkovas. M. Fradkovas po atsistatydinimo tapo užsienio žvalgybos tarnybos vadovu (žinyboje dirbo iki 2016 metų).

M. Fradkovą premjero poste pakeitė Viktoras Zubkovas. Jis premjero pareigas ėjo nuo 2007 metų rugsėjo iki 2008 metų gegužės. V. Zubkovas atsistatydino po prezidento rinkimų, vyriausybės vadovo postą iš jo tada perėmė V. Putinas.

Pildoma

„Mano nuomone, būtina surengti šalies piliečių balsavimą dėl viso siūlomų šalies konstitucijos pataisų paketo“, – sakė V. Putinas savo metiniame pranešime parlamentarams.

Referendumo datos jis nenurodė.

„Stiprią, klestinčią Rusiją galėsime sukurti tik remdamiesi pagarba visuomenės nuomonei, – sakė prezidentas. – Drauge mes tikrai pakeisime gyvenimą į gera.“

V. Putinas paragino stiprinti parlamento galias, suteikiant parlamentarams atsakomybę rinkti premjerą ir vyriausybės aukšto rango narius.

„Tai padidins šalies parlamento vaidmenį ir reikšmę“, – sakė V. Putinas.

Pasak jo, prezidentas neturės galios atmesti siūlomų kandidatūrų, bet galės vėliau atleisti premjerą ir vyriausybės aukšto rango narius.

Rusija privalo išlikti stipri prezidentinė respublika“, – pabrėžė jis.

Gubernatorių vaidmuo taip pat bus sustiprintas, nors Rusija išlaikys savo prezidentinę sistemą, sakė V. Putinas.

Jis taip pat užsiminė, kad išlyga, numatanti dviejų prezidento kadencijų iš eilės limitą, galėtų būti pakeista, bet nesakė, kaip.

Gruodžio mėnesį V. Putinas užsiminė, kad pritartų frazės „iš eilės“ išbraukimui iš šios išlygos.

V. Putinas taip pat užsiminė apie konstitucijos pataisą, kuria būtų įtvirtinta šalies įstatymų viršenybė prieš tarptautinę teisę.

Praėjusį kartą referendumas Rusijoje vyko 1993 metais, kai prezidento poste dirbant V. Putino pirmtakui Borisui Jelcinui buvo priimta konstitucija.