Neryškiame įraše esą matyti, kaip dvi raketos pataiko į lėktuvą 20-30 sekundžių intervalu. Raketos, anot pranešimų, buvo paleistos 13 km atstumu iš Irano karinės bazės.

„New York Times“ rašo, kad naujas įrašas darytas nuo pastato Bidkaneho kaime, kuris yra už 6 km nuo Irano karinės bazės, stogo. Įrašą „YouTube“ kanale paskelbė iranietis internautas.

Ukrainos lėktuvas sausio 8 dieną, Irano duomenimis, buvo numuštas per klaidą. Pradžioje žinybos kelias dienas kalbėjo apie techninį gedimą. Tačiau šeštadienį Iranas galiausiai pripažino numušęs keleivinį lainerį.

Naujasis įrašas, anot pranešimų, gali paaiškinti ir tai, kodėl nesuveikė lėktuvo ryšio sistema prieš tai, kai į jį pataikė antra raketa. Gali būti, kad pirmoji raketa išvedė sistemą iš rikiuotės.

Ukrainos laineris numuštas dviejų raketų

Pataikius raketoms, lėktuvas sudužo ne iš karto. Jis pradžioje užsidegė ir pasuko oro uosto kryptimi, o tada sprogo ir nukrito.

Iranas kelias dienas neigė Vakarų tvirtinimus, kad „Boeing 737“ numušė jo raketos, bet šeštadienį Irano Revoliucinės gvardijos oro pajėgų vadas brigados generolas Amirali Hajizadeh pripažino, kad vienas raketų operatorius per klaidą palaikė Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lainerį „sparnuotąja raketa“ ir paleido ugnį.

Incidentas įvyko Irano kariuomenei paskelbus padidintą parengties laipsnį po raketinių smūgių bazėms Irake, kuriose yra dislokuotų JAV karių. Šios Irano atakos buvo kerštas už JAV drono smūgį Bagdade sausio 3 dieną, per kurį žuvo Irano Revoliucinės gvardijos elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas Qasemas Soleimani.

Iranas stengėsi suvaldyti neigiamas savo elgesio po lėktuvo katastrofos pasekmes, dėl šios tragedijos į gatves išėjus šimtams įpykusių protestuotojų, daugiausia studentų.

Socialiniuose tinkluose išplatinti vaizdo įrašai, kaip teigiama, rodo naujus antradienio vakaro protestus Teherano universitetuose ir studentų susirėmimus su isteblišmentui lojaliomis savanoriškomis Revoliucinės gvardijos pajėgomis „Basij“.

Anksčiau naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad maždaug 200 daugiausia kaukėtų studentų susirinko Teherano universitete ir konfliktuoja su jaunuoliais iš „Basij“.

Abi grupes vieną nuo kitos skyrė saugumo pajėgos; galiausiai grupės išsivaikščiojo.

Per protestus dėl lėktuvo katastrofos buvo areštuota maždaug 30 žmonių, nurodė teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili.

Antradienį Teheranas taip pat paskelbė areštavęs pirmuosius žmones dėl ukrainiečių lėktuvo numušimo, bet jokių detalių nepateikė.

Irano žiniasklaida, kurią citavo britų transliuotojas BBC, pranešė, kad tarp areštuotų asmenų yra žmogus, padaręs ankstesnį įrašą, rodantį, kad į lėktuvą pataikė raketa, ir kad šiam žmogui bus pateikti su nacionaliniu saugumu susiję kaltinimai.

Remdamiesi šiuo praeitą savaitę socialiniuose tinkluose paskelbtu įrašu analitikai priėjo prie išvados, kad į lėktuvą pataikė raketa.

Vis dėlto Londone dirbantis iraniečių žurnalistas, kuris paskelbė tą įrašą, tvirtino, kad jo šaltinis saugus ir kad Irano pareigūnai areštavo ne tą žmogų.

Iranas pagaliau pripažino: žmonėms buvo meluojama


Irano diplomatijos vadovas trečiadienį pripažino, kad iraniečiams kelias dienas po netyčinio ukrainiečių lainerio numušimo „buvo meluojama“.

Šie Naujajame Delyje paskelbti Mohammado Javado Zarifo komentarai žymi pirmą kartą, kai koks nors iraniečių pareigūnas melu pavadino ankstesnę Teherano versiją, esą Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis lėktuvas nukrito dėl techninio gedimo.

Per šią praėjusios savaitės trečiadienio katastrofą žuvo visi 176 į Kijevą skridusiame lėktuve buvę žmonės. Dėl lėktuvo numušimo Irane jau kelios dienos vyksta pikti protestai.

„Pastaruosius kelis vakarus žmonės Teherano gatvėse dalyvavo demonstracijose prieš faktą, kad jiems porą dienų buvo meluojama“, – sakė M. J. Zarifas.

Tada jis pagyrė Irano kariškius, kurie buvo „pakankamai drąsūs ir anksti prisiėmė atsakomybę“.

Tačiau, pasak Irano užsienio reikalų ministro, jis ir prezidentas Hassanas Rouhani apie tai, kad lėktuvą numušė raketa, sužinojo tik penktadienį. Tai kelia naujų klausimų, kiek galios turi Irano civilinė vyriausybė šioje šiitiškoje teokratijoje.

Irano sukarinta Revoliucinė gvardija, kuri numušė lėktuvą, iš karto po tragedijos žinojo, kad į lainerį pataikė jos raketa.

Revoliucinė gvardija yra atsakinga tik Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei, kuris dėl pasipiktinimo lėktuvo katastrofa pirmą kartą per kelerius metus turėtų vadovauti penktadienio maldoms.

Ukraina prašo Irano numušto lėktuvo juodųjų dėžių

Ukrainos generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba kreipėsi į Iraną su prašymu perduoti Kijevui praėjusią savaitę Irane numušto Ukrainos keleivinio lėktuvo savirašius.

„Generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba kreipėsi į kompetetingas Irano institucijas su teisinės pagalbos prašymu. Prašoma perduoti Ukrainos teisėsaugininkams Irako kariškių numušto orlaivio „Boeing 737“, skridusio reisu PS752 iš Teherano į Kijevą, skrydžio duomenų savirašius“, – rašoma trečiadienį ryte Ukrainos generalinės prokuratūros išplatintame pranešime.

Prokuratūra patikino, kad Kijevas imasi visų priemonių užtikrinti, kad juodųjų dėžių įrašai būtų tinkamai iššifruoti ir surinkti visi įkalčiai.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, praėjusį trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.