Pirmadienį apie bendro politinio bloko sudarymą pranešė dvi kairiojo sparno politinės jėgos.

Kovo 2 dieną Izraelyje vyks jau treti per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį rinkimai, nes po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nei B. Netanyahu, nei jo varžovui iš centristų stovyklos Benny Gantzui nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Nepriklausomai nuo to, kam po rinkimų bus pavesta formuoti naują vyriausybę, jam reikės mažesniųjų partijų, kurioms teks svarbus vaidmuo derybose dėl koalicijos, paramos.

Izraelyje veikia proporcinio atstovavimo rinkimų sistema, ir partijos gali dalyvauti rinkimuose bendrais sąrašais, kad padidintų savo galimybes sulaukti kvietimo jungtis prie koalicijos.

Gynybos ministras Naftali Bennettas pirmadienį atmetė galimybę sudaryti bendrą bloką su kita politine jėga. Tačiau jau po kelių valandų jo partija „Naujoji dešinė“ sudarė susitarimą su susisiekimo ministro Bezalelio Smotricho „Nacionalinės vienybės“ frakcija Knesete.

„Naujosios dešinės“ narė, buvusi teisingumo ministrė Ayelet Shaked sakė, kad „visų religinio sionizmo srovių ir pasaulietinio dešiniojo sparno sąjunga užtikrina, kad bus suformuota tvirtos dešinės pakraipos vyriausybė“.

Trys politikai taip pat paragino prie bendro sąrašo jungtis švietimo ministrą Rafi Peretzą, vadovaujantį partijai „Izraelis – mūsų namai“.

Dėl R. Peretzo partijos ryšių su ultradešiniųjų radikalų partija „Žydų galia“, kurią daugelis laiko rasistine, iki šiol nesudarytas susitarimas tarp visų partijų, politiniame spektre esančių į dešinę nuo B. Netanyahu partijos „Likud“.

Rugsėjį vykusiuose rinkimuose „Žydų galiai“ nepavyko surinkti 3,25 proc. balsų ir prasimušti į parlamentą. Likusios trys kraštutinių dešiniųjų partijos rinkimuose dalyvavo bendru sąrašu ir laimėjo septynis mandatus.

Pirmadienį dėl naujo kairiojo sparno bloko „Emet“ (hebrajiškai – „Tiesa“) sutarė Izraelio darbo partijos bei partijos „Gesher“ aljanso lyderis Amiras Peretzas ir partijos „Meretz“ vadovas Nitzanas Horowitzas.

Partijos iki trečiadienio vakaro turi pateikti Izraelio rinkimų komisijai savo sąrašus.