Arkivyskupas Georgas Gansweinas teigia, kad buvusio pontifiko prašymu, jis paprašė pagrindinio knygos autoriaus kardinolo Roberto Sarah kreiptis į leidėjus ir nuo viršelio, įvado ir išvadų pašalinti jo vardą.

Kai kurie Romos Katalikų bažnyčios specialistai kritikuoja buvusį popiežių dėl jo pasisakymų knygoje, argumentuodami, kad jo žodžiai gali diskredituoti popiežiaus Pranciškaus tarnystę.

AFP praneša, kad antradienį Vatikane verda diskusijos, ar gali būti, jog garbaus amžiaus buvęs popiežius Benediktas XVI tapo itin konservatyvaus Katalikų bažnyčios sparno ginklu, kaip pakenkti jo įpėdiniui, dabartiniam pontifikui Pranciškui.

Mažiausiai trys Vatikano korespondentai cituoja Benediktui XVI artimą šaltinį, teigiantį, kad buvęs pontifikas nėra vienas iš prieštaringai vertinamos knygos autorių.

Šaltiniai vėlų pirmadienio vakarą ėmė abejoti, ar tikrai buvęs popiežius bendradarbiavo su kardinalu Sarah, taigi kilo klausimų, ar kartais nebandoma 92 metų popiežiumi emeritu pasinaudoti.

„Benediktas XVI niekada nematė ir niekada nepritarė viršeliui, jis nėra nei knygos autorius, nei vienas iš autorių“, – sako Vatikano šaltinis, labai artimas buvusiam popiežiui.

Tai jis pareiškė Vatikano korespondentei iš Argentinos „La Nacion“ Elisabettai Pique.

„Tai akivaizdžiai kažkoks žiniasklaidos triukas, nuo kurio Benediktas XVI kategoriškai atsiriboja“, – teigia šaltinis, nepanoręs prisistatyti.

Benediktas paprasčiausiai pasidalino savo pastebėjimais celibato klausimu su kardinolu, ir tai viskas, tvirtina šaltinis. Dar du Vatikane dirbantys korespondentai taip pat remiasi Benediktui XVI artimais šaltiniais, neigiančiais jo bendraautorystę.

DELFI primena, kad Sekmadienį paskelbtas neva Benedikto XVI kreipimasis apstulbino Vatikano ekspertus.

Skelbta, kad 2013 metais atsistatydinęs pontifikas gina dvasininkų celibatą knygoje, parašytoje kartu su itin konservatyvių pažiūrų kardinolu R. Sarah. Išskirtinė teisės paskelbti jos ištraukas buvo suteikta Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“.

„Nebegaliu ilgiau tylėti!“ – Benediktas neva rašė knygoje, išleistoje po praeitais metais Vatikane įvykusio Amazonės regiono vyskupų nepaprastojo susitikimo, per kurį rekomenduota, jog kai kuriomis aplinkybėmis vedę vyrai galėtų būti įšventinami į kunigus.

92 metų popiežius emeritas ir Gvinėjos kardinolas R. Sarah pateikė savo mintis apie kontroversišką klausimą, ar vadinamiesiems „viri probati“ (įrodytos doros vyrams) turėtų būti leista tapti kunigais.

Pranciškus šiuo metu svarsto galimybę leisti tokią praktiką atokiuose regionuose, pavyzdžiui, Amazonėje, kur dėl kunigų stygiaus bendruomenės retai turi galimybę klausyti mišių. Tikimasi, kad pontifikas sprendimą šiuo klausimu paskelbs ateinančiomis savaitėmis.

Pranešta neva Benediktas ir R. Sarah prašė visos Bažnyčios nesileisti „palenkiamai“ dėl „blogų prašymų, vaidybos, velniško melo, madingų klaidų, kuriomis norima nuvertinti kunigų celibatą“.

„Privalu, būtina, kad kiekvienas – vyskupai, kunigai ir pasauliečiai – vėl leistųsi vedami tikėjimo, žvelgdami į Bažnyčią ir kunigų celibatą, saugantį jos paslaptį“, – esą rašė dvasininkai.

Jie perspėjo, kad kunigai yra „sutrikdyti nepaliaujamų abejonių dėl jų pašventinto celibato“.

„Benediktas XVI iš tikrųjų nenutraukia tylos, nes jis (ir jo aplinka) niekada nesijautė susaistyti šio pažado. Tačiau tai yra rimtas pažeidimas“, - per „Twitter“ pakomentavo Massimo Faggioli, rašantis straipsnius katalikų laikraščiui „La Croix“.

JAV laikraščio „National Catholic Reporter“ apžvalgininkas Joshua McElwee savo tviterio žinutėje rašo, kad „buvusiam popiežiui viešai kalbėti apie kažką, kad šiuo metu svarsto jo įpėdinis“, yra „neįtikėtina“.

Tuo metu Vatikano ekspertas Iacopo Scaramuzzi atkreipė dėmesį, kad „sugyventi (Vatikane) bus keblu, jeigu popiežius emeritas negerbs savo paties pažado pasislėpti ir paklusti“.

Mintis, kad atokiose vietovėse ištuštėjusias sakyklas galėtų užimti vedę vyrai, yra vertinama prieštaringai. Kritikai perspėja, kad šis daug emocijų žadinantis klausimas gali suskaldyti Katalikų Bažnyčią.

Tuo metu šalininkai sako, kad Bažnyčios taisykles nebūtų privalu perrašyti – Pranciškus gali tiesiog pritaikyti išimtis, panašias į taikomas vedusiems anglikonų pastoriams, vėliau atsivertusiems į katalikybę.

Tačiau Bažnyčios ultrakonservatyvusis sparnas, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje, griežtai pasisako prieš tokius siūlymus ir perspėja, kad taikant išimtis gali būti atvertas kelias celibato visuotiniam panaikinimui.

Benediktas XVI 2013 metų vasario 28-ąją tapo pirmuoju popiežiumi per daugiau kaip 700 metų, kuris savo noru pasitraukė iš tarnystės. Jį 2013 metų kovo 13-ąją pakeitė popiežius Pranciškus.