Sachelio šalys taip pat išreiškė viltį, kad Jungtinės Valstijos išlaikys savo „itin svarbią paramą“ kovoje su islamo ekstremistais, aukšto rango amerikiečių karininkui pirmadienį pareiškus, kad Pentagonas svarsto pajėgų Afrikoje mažinimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Malio, Burkina Faso, Nigerio, Mauritanijos bei Čado lyderiai gyrė Vašingtono paramą ir ragino JAV neišvesti savo karių iš kovos su terorizmu regione.

„Jei amerikiečiai nuspręstų pasitraukti iš Afrikos, tai mums būtų labai blogos naujienos“, – sakė E. Macronas po susitikimo.

„Viliuosi įtikinti prezidentą [Donaldą] Trumpą, kad kova su terorizmu vyksta ir šiame regione“, – sakė jis.

Pasak E. Macrono, jis nusiųs dar 220 karių dalyvauti antiteroristinėje operacijoje „Barkhane“, kurią dabar vykdo 4,5 tūkst. prancūzų karių. Šis kontingentas apmoko prastai aprūpintas vietos pajėgas ir padeda joms.

E. Macronas paragino kitas sąjungininkes stiprinti savo dalyvavimą naujoje „Sachelio koalicijoje“.

„Valstybių vadovai... akcentavo būtinybę labiau bendradarbiauti įgyvendinant dabartines iniciatyvas Sachelyje ir didesnių tarptautinių įsipareigojimų [būtinybę]", – sakoma po susitikimo paskelbtame bendrame lyderių pareiškime.

Bus įsteigtas naujas europiečių „Takubos specialios paskirties būrys“, turėsiantis susekti sukilėlius neramiame Malio, Nigerio ir Burkina Faso pasienio rajone.

Kokios šalys galėtų prisidėti prie šio būrio, neskelbiama, bet lyderiai sakė, kad iš pradžių „Takubos specialios paskirties būrys“ didžiausią dėmesį skirs „Islamo valstybės Didžiojoje Sacharoje“ (EIGS) kovotojams.