U. von der Leyen ir 26 ES komisarai iš kiekvienos bloko narės, išskyrus netrukus pasitrauksiančią Jungtinę Karalystę (JK), prisiekė tarnauti ES interesams, o ne nacionalinėms vyriausybėms.

„Atsakomybė, kurią tik ką prisiėmėme, yra didelė“, – aukščiausiame bloko teisme vykusios ceremonijos metu sakė U. von der Leyen. Priesaką ji davė praėjus maždaug šešioms savaitėms nuo darbo EK pradžios.

EK nariai pasižadėjo „elgtis sąžiningai ir diskretiškai“, ypač „naujų postų ir išmokų“, priimtų po kadencijos ES institucijoje, atžvilgiu.

Ceremonijos metu sukritikuoti keli buvę komisarai, kurie, vos tik palikę EK, priėmė pelningų pozicijų pasiūlymus. Pavyzdžiui, buvęs pirmininkas Josė Manuelis Barrosas, baigęs kadenciją EK, pradėjo dirbti JAV investicinėje įmonėje „Goldman Sachs“.

Komisarai per penkerių metų tarnybos laikotarpį bus priversti susidurti su daugeliu iššūkių, teigė Europos Teisingumo Teismo pirmininkas Koenas Lenaertsas. Jis išskyrė „Brexito“, klimato kaitos ir migracijos valdymo problemas.

„Migrantų krizė ir teisės viršenybės klausimai yra vienos pagrindinių vyraujančio euroskepticizmo priežasčių“, – pabrėžė K. Lenaertsas, pateikęs aiškią nuorodą į Lenkijos ir Vengrijos situacijas.

Abi šalys yra kaltinamos pagrindinių ES principų laužymu. Keli įspėjimai taip pat buvo perduoti ir Rumunijai.

Pagrindinė Liuksemburge įsikūrusio Europos Teisingumo Teismo užduotis – užtikrinti, kad ES teisės principų būtų laikomasi visose 28 bloko valstybėse.