Šis sekmadienį paskelbtas ankstesnio popiežiaus kreipimasis apstulbino Vatikano ekspertus.

„Popiežiaus [Pranciškaus] pozicija dėl celibato gerai žinoma“, – pirmadienį žurnalistams sakė Vatikano spaudos centro vadovas Matteo Bruni, kuris priminė Pranciškaus pareiškimus grįžus po kelionės Panamoje 2019 metų sausį.

„Pamenu, kad popiežius Paulius VI pasakė: „Verčiau atiduosiu savo gyvybę, nei pakeisiu įstatymą dėl celibato“, – Pranciškų citavo M. Bruni.

Pontifikas taip pat sakė: „Asmeniškai aš manau, kad celibatas yra dovana Bažnyčiai. Antra, aš nemanau, kad turėtų būti leidžiama laisvai pasirinkti celibatą. Ne.“

Tačiau tuo metu popiežius vis dėlto pripažino, kad esama „tam tikrų galimybių atokiose vietovėse“, tokiose kaip Ramiojo vandenyno salos ar Amazonija, kur trūksta kunigų ir egzistuoja „ganytojiška būtinybė“.

2013 metais popiežiavimo atsisakęs Benediktas XVI savo argumentus dvasininkų celibato naudai išdėstė knygoje, parašytoje drauge su itin konservatyviu kardinolu Robertu Sarahu. Knygos ištraukas paskelbė prancūzų laikraštis „Le Figaro“.

„Negaliu tylėti!“ – sako Benediktas XVI knygoje, parašytoje po neeilinio Amazonijos vyskupų susitikimo Vatikane praėjusiais metais, per kurį rekomenduota tam tikromis aplinkybėmis šventinti į kunigus vedusius vyrus.

92 metų popiežius emeritas ir Gvinėjos kardinolas R. Sarahas įsitraukė į diskusiją prieštaringai vertinamu klausimu, ar leisti tapti kunigais „viri probati" – vedusiems „įrodytos doros vyrams“.

Pranciškus šiuo metu svarsto, ar leisti tokį dalyką atokiuose regionuose, pavyzdžiui, Amazonijoje, kur bendruomenės dėl kunigų trūkumo retai gali dalyvauti mišiose. Tikimasi, kad pontifikas savo sprendimą paskelbs artimiausiomis savaitėmis.

Benediktas XVI, kuris yra pirmas per beveik 600 metų atsistatydinęs popiežius, iš pradžių pasitraukė tylių apmąstymų gyvenimui Vatikano teritorijoje, bet ėmė vis dažniau kalbėti svarbiais katalikybės klausimais.