Ankstesnis sprendimas buvo pirmas kartas, kai buvusiam ginkluotųjų pajėgų vadui buvo paskirta tokia bausmė už išdavystę Pakistane, kur kariuomenė tebeturi didelę įtaką, o aukšto rango pareigūnai dažnai laikomi apsaugotais nuo baudžiamojo persekiojimo.

Nutartis sukėlė kontroversijos bangą, o pats P. Musharrafas, gyvenantis tremtyje Dubajuje, pasmerkė ją kaip „kraujo kerštą“. Kariuomenė savo ruožtu buvo išreiškusi nusivylimą.

Rytiniame Lahoro mieste įsikūręs Aukštasis Teismas pirmadienį paskelbė šį sprendimą „neteisėtu“.

„Skundo padavimas, teismo sudėtis, prokurorų parinkimas yra neteisėti, skelbiami neteisėtais... Galiausiai visas teismo sprendimas buvo panaikintas“, – AFP pareiškė vyriausybei atstovaujantis prokuroras Ishtiaqas A. Khanas (Ištiakas A. Chanas).

„Taip, jis yra laisvas žmogus. Šiuo metu jo atžvilgiu nebegalioja joks teismo nuosprendis“, – pridūrė jis.

Leidus federalinei vyriausybei, prokurorai dabar turės galimybę iškelti naują bylą P. Musharrafui.

Teismo procesas dėl kaltinimų valstybės išdavimu prasidėjo 2013 metais; jo metu buvo nagrinėjama viena iš kelių P. Musharrafui iškeltų bylų. Generolas visų pirma buvo kaltinamas neteisėtai sustabdžius konstitucijos galiojimą 2007 metais skelbdamas šalyje nepaprastąją padėtį. Byla buvo nagrinėjama kelerius metus, o posėdžiai buvo dažnai atidėliojami, kol pernai galiausiai buvo priimtas netikėtas sprendimas.

Paskelbus nepaprastąją padėtį, kilo masinių protestų prieš P. Musharrafą, kuris galiausiai nusprendė atstatydinti susidūręs su apkaltos pavojumi.

P. Musharrafas pirmą kartą perėmė valdžią po to, kai 1999 metais be kraujo praliejimo nuvertė ministrą pirmininką Nawazą Sharifą.

Cigarų ir viskio gerbėjas nuosaikių pažiūrų generolas tapo svarbiu JAV sąjungininku „kare su terorizmu“ po rugsėjo 11-osios atakų ir per savo devynerių metų kadenciją išvengė mažiausiai trijų teroristų tinklo „al Qaeda“ pasikėsinimų jį nužudyti.