„Policija elgėsi su žmonėmis taikiai ir tolerantiškai“, – sakė generolas Hosseinas Rahimi, komentuodamas antrą naktį iš eilės Teherane vykusias demonstracijas.

„Policija nešaudė susibūrimų metu, nes sostinės policijai duotas nurodymas elgtis maksimaliai santūriai“, – sakė jis per valstybinę televiziją.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

Šeštadienį vakare šimtai studentų susirinko prie Teherano universiteto pagerbti katastrofos aukų. Tačiau taiki akcija greitai peraugo į piktą demonstraciją prieš valdžią. Protestuotojus išvaikė policija.

Sekmadienio vakarą Irano sostinėje vėl vyko analogiškos demonstracijos, rodo socialiniuose tinkluose paskelbti vaizdo įrašai, kurių autentiškumas nepatvirtintas. Tačiau iš vaizdo įrašų sunku nustatyti, kiek žmonių jose dalyvavo.

Iranas pakvietė ekspertus iš Kanados, Prancūzijos, Ukrainos ir Jungtinių Valstijų dalyvauti Ukrainos keleivinio orlaivio katastrofos tyrime.

Šiitiškos respublikos prezidentas Hassanas Rouhani pažadėjo, kad tragedija bus „nuodugniai ištirta“.

Berlynas: Irano gyventojai turi teisę laisvai protestuoti


Irano žmonėms turi būti leista „taikiai ir laisvai protestuoti“, pirmadienį teigė Berlyno atstovai, Irano valdžiai pripažinus, kad numušė keleivinį Ukrainos lėktuvą.

Iraniečiai turi teisę susirinkti į gatves ir išreikšti po lėktuvo katastrofos apėmusį „sielvartą bei pyktį“, teigė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr.

„Irano žmonės turi turėti galimybę taikiai ir laisvai protestuoti, taip pat išreikšti savo nuomonę, – spaudos konferencijos metu reporteriams sakė M. Adebahr. – Esame įsitikinę, kad tai turi vykti taikiai, laisvu pasirinkimu ir nekliudomai.“

Protestai prasidėjo savaitgalį, po to, kai Irano karinės pajėgos pripažino sukėlę praėjusią savaitę įvykusią lėktuvo katastrofą, kurios metu žuvo visi 176 juo skridę žmonės.
Šeštadienio vakarą katastrofos aukų paminėjimas Teherano Amiro Kabiro universitete virto į demonstraciją, kurioje, pasak AFP žurnalistų, dalyvavo šimtai studentų.

Protestuotojai skandavo „mirtis melagiams“ ir pareikalavo atsakingų žmonių atsistatydinimo, patraukimo baudžiamojon atsakomybėn. Naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad šiuos protestuotojus išvaikė policija.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė M. Adebahr teigė: vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip Irano saugumo pajėgos susidoroja su demonstrantais, „kelia daug nerimo.“ „Raginame saugumo pajėgas kiek įmanoma labiau susilaikyti (nuo smurto)“, – teigė ji.

Katastrofa įvyko trečiadienį, praėjus vos kelioms valandoms nuo Irano raketų atakos prieš JAV pajėgų naudojamas karines bazes Irake, kuria Teheranas atsakė į aukšto rango generolo Qasemo Soleimanio nužudymą.