Saudo Arabijos karališkųjų oro pajėgų leitenantas 21 metų Mohammedas Alshamrani gruodžio 6 dieną auditorijų pastate Floridoje esančioje Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje, kurioje įsikūręs laivyno aviacijos pilotų mokymo centras, nušovė tris amerikiečių jūreivius ir sužeidė dar aštuonis žmones. Šaulį nukovė policija.

Teisingumo departamentas tyrė šį incidentą kaip terorizmo aktą.

Amerikiečių pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad M. Alshamrani prieš išpuolį organizavo vakarėlį, kuriame kartu su svečiais žiūrėjo šaudynių vaizdo įrašus. Prieš surengdamas išpuolį jis socialiniame tinkle „Twitter“ kritikavo Ameriką už paramą Izraeliui ir kaltino ją nusistatymu prieš musulmonus.

M. Alshamrani per šaudynes auditorijų pastate nukovė šerifo pavaduotojas.

Pensakolos laivyno aviacijos stoties vadas Timothy Kinsella Jr. po šaudynių sakė, kad M. Alshamrani buvo aviacijos stažuotojas. Pensakoloje reguliariai apmokomi užsienio pajėgų nariai.

Kol kas neaišku, kokiais pagrindais studentai bus išbraukti iš programos. Tačiau vienas pareigūnas sakė, kad jie nėra įtariami prisidėję prie išpuolio. Taip pat kol kas nežinoma, kiek tiksliai kadetų bus pašalinta iš programos.

Federalinis tyrimų biuras sekmadienį atsisakė pateikti komentarų. Teisingumo departamentas nurodė, kad generalinis prokuroras Williamas Barras ir FTB direktoriaus pavaduotojas Davidas Bowdichas pirmadienio popietę per spaudos konferenciją pateiks naujausią informaciją apie šaudynių Pensakoloje tyrimą.

Apie planus pašalinti studentus iš mokymo programos pirmoji pranešė televizija CNN.

Šaudynės Pensakoloje iškėlė rimtų klausimų apie tai, ar pakankamai nuodugniai tikrinami užsienio studentai, atvykstantys mokytis Amerikos bazėse. Grupė įstatymų leidėjų, tarp jų prezidento Donaldo Trumpo aukščiausio rango sąjungininkas respublikonas, paragino išbraukti Saudo Arabiją iš karinių mokymų programos.

D. Trumpas savo ruožtu paragino peržiūrėti programą. Tuo tarpu Pietų Karolinai atstovaujantis respublikonų senatorius Lindsey Grahamas pareiškė, kad po išpuolio būtina iš naujo įvertinti šios programos tikslingumą.

Po šaudynių Saudo Arabijos vadovaujantis pareigūnas įsakė visiems karalystės studentams būti vienoje bazės vietoje.

Federaliniai pareigūnai tebetiria šaudynes ir nagrinėja įkalčius. Praėjusią savaitę FTB paprašė JAV technologijų milžinės „Apple“ padėti gauti duomenis iš dviejų šauliui priklausiusių telefonų „iPhone“.

Tyrėjai bando prieiti prie duomenų telefonuose „iPhone 7“ ir „iPhone 5“, tačiau negali to padaryti, nes įrenginiai užrakinti ir užšifruoti. FTB gavo teismo leidimą prieiti prie duomenų telefonuose, ir nusiuntė įrenginius į savo laboratoriją Kvantike Virdžinijoje.

Šis tyrimas laikomas „prioritetiniu nacionalinio saugumo reikalu“, rašoma FTB vyriausiojo teisininko Danos Boente laiške, kurį matė naujienų agentūra AP.

FTB pareigūnai kreipėsi pagalbos į kitas federalines įstaigas bei ekspertus, o tyrėjai bandė atspėti įrenginių slaptažodžius, tačiau šios pastangos buvo bevaisės.

„Apple“ išplatino pareiškimą, kuriame rašo, kad bendrovė jau pateikė pareigūnams visus su tyrimu susijusius jos turėtus duomenis ir toliau bendradarbiaus su tyrėjais.

Šaulį nukovęs šerifo pavaduotojas pataikė į mažiausiai vieną iš jo turėtų telefonų, bet tyrėjai mano, kad jiems visgi pavyks išgauti tame įrenginyje esančius duomenis, sakė vienas informuotas šaltinis.