Prezidentės rėmėjai laukti oficialių rezultatų susirinko sostinėje Taibėjuje, o jos varžovo –pietiniame Gaosiongo mieste, kurio meras yra Han Kuo-yu.

Vėliau šeštadienį tikimasi sužinoti, ar Tsai Ing-wen, užėmusiai griežtą poziciją Kinijos atžvilgiu, pavyko laimėti rinkimus.

Taivanas atsiskyrė nuo Kinijos 1949-ųjų pilietinio karo metu, tačiau iki šiol nėra formaliai paskelbęs nepriklausomybės. Pekinas tebelaiko 23 mln. gyventojų turinčia salą savo teritorijos dalimi ir grasina jėga ją susigrąžinti.

Taivano rinkimuose – pagrindinis dėmesys santykiams su Kinija

Milijonai taivaniečių šeštadienį balsavo tarptautinės bendrijos atidžiai stebimuose prezidento ir parlamento rinkimuose, kurių pagrindinė tema – sudėtingi salos santykiai su Kinija.

Rinkimų rezultatai darys įtaką toli už Taivano ribų: du pagrindiniai kandidatai į prezidentus pateikia itin skirtingas Taivano ateities vizijas. Ypač skiriasi jų požiūriai į tai, kaip arti savivaldą turinti sala turėtų priartėti prie savo didžiulės kaimynės.

Balsavimo apylinkės baigė darbą 16 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, tačiau eilėse laukusiems rinkėjams leista užpildyti ir įmesti biuletenius. Pirmųjų rezultatų tikimasi vakare.

Kinija tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Tačiau Kinija taip pat yra ir Taivano didžiausia prekybos partnerė, todėl sala išlieka pavojingai priklausoma nuo savo kaimynės.

Antros ketverių metų kadencijos siekianti prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) prisistato esanti liberalių Taivano vertybių gynėja nuo augančio Pekino autoritarizmo.

„Tikimės, kad mūsų piliečiai ateis balsuoti, pasinaudos savo teisėmis ir sustiprins Taivano demokratiją“, – žurnalistams sakė savo balsą sostinėje Taibėjuje atidavusi politikė.

Jos pagrindinis varžovas Han Kuo-yu (Han Kuoju) yra už šiltesnius santykius su Kinija. Jis kaltina dabartinę administracija priešinant Taivaną su Pekinu.

62-erių politikas, balsavęs pietiniame Gaosiongo mieste, su žurnalistais nebendravo, tačiau jis ne kartą vaizdavo šiuos rinkimus kaip pasirinkimą tarp „taikos ir krizės“ santykiuose su Kinija. Jo šūkis – „Taivanas saugus, turtingi žmonės“.