„Šeštadienį, sausio 11 dieną, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipsis į Ukrainos žmones dėl padėties dėl Teherane numušto MAU lėktuvo. Vaizdo kreipimasis įvyks po valstybės vadovo konsultacijų su grupe ukrainiečių specialistų, dirbančių tragedijos vietoje Irane ir pokalbio telefonu su Irano Islamo Respublikos prezidentu Hassanu Rouhani (Hasanu Rouhaniu), suplanuoto šeštadienį 17 val. (Kijevo ir Lietuvos laiku)", – sakoma prezidentūros pranešime.

Be to, prezidentūra nurodė, kad operatyvinis štabas prie Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO), įkurtas V. Zelenskio nurodymu ir įpareigotas tirti 176 žmonių gyvybes nusinešusios MAU lainerio katastrofos Irane priežastis, nuo pat pradžių gaudavo visą būtina informaciją.

„Mūsų specialistams Irane buvo pateikti visi vaizdo įrašai, nuotraukos ir kita medžiaga Teherane vykusių ir tebevykstančių procesų analizei. Remiantis surinkta informacija ir mūsų ekspertų grupės darbu, turėjome pakankamai duomenų, kad suprastume, jog tyrimas vykdomas objektyviai ir skubiai“, – sakoma pranešime.

Šeštadienį Irano aukšto rango pareigūnai ir kariškiai paskelbė pripažįstantys, kad anksti trečiadienį iš Teherano tarptautinio oro uosto pakilęs MAU PS752 reiso laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, buvo numuštas šalies oro erdvės gynybos raketos ir nukrito sostinės priemiestyje.

Tarp 176 žuvusiųjų yra 11 ukrainiečių, įskaitant devynis įgulos narius, taip pat dešimtys dvigubą Irano ir Kanados pilietybę turėjusių asmenų, dešimt švedų, keturi afganistaniečiai, po tris Vokietijos ir Didžiosios Britanijos piliečius.

Irano revoliucinės gvardijos vadas šeštadienį nurodė prisiimantis „visą atsakomybę“ dėl lainerio numušimo.

Valstybinės televizijos transliuotame kreipimesi generolas Amiras Ali Hajizadeh (Amiras Ali Hadžizada) sakė, kad sužinojęs apie Ukrainos lėktuvo sudužimą „norėjo būti miręs“.

Irano kariškiai anksčiau informavo, kad palaikė keleivinį lėktuvą priešo taikiniu, regione tvyrant didžiulei įtampai po anksti trečiadienį iraniečių suduotų raketų smūgių Irake esančioms dviem karinėms bazėms, kuriose laikomą JAV kariškių. Šie smūgiai buvo surengti kaip atsakas į praeitą savaitę JAV bepiločio orlaivio smūgį Bagdade, per kurį buvo nukautas įtakingas Irano revoliucinės gvardijos generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).