JAV prezidentas ir Kim Jong Unas nuo 2018 metų birželio yra jau triskart susitikę, bet abiejų šalių derybos buvo beveik visiškai įstrigusio nuo pernai vasarį iširusio viršūnių susitikimo Hanojuje.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos patarėjas Kim Kye Gwanas (Kim Kjė Gvanas) sakė, kad D. Trumpo sveikinimo laišką izoliuota valstybė gavo tiesiogiai iš Jungtinių Valstijų.

„Kaip pripažįsta pasaulis, tiesa, kad [Kim Jong Uno] ir prezidento Trumpo asmeniniai ryšiai nėra blogi“, – sakoma jo pareiškime, paskelbtame valstybinės naujienų agentūros KCNA.

Tačiau būtų „neprotinga“ tikėtis, kad Pchenjanas atnaujins dialogą vien dėl šių šiltų asmeninių ryšių, pridūrė pareigūnas.

„Buvome apgauti JAV, pusantrų metų įtraukti į dialogą su jomis, ir tai mums tapo prarastu laiku“, – pažymėjo patarėjas.

Kalbėdamas apie įstrigusias branduolines derybas Kim Kye Gwanas sakė, kad atnaujinti dialogą būtų įmanoma tik sulaukus Vašingtono „visiško sutikimo“ dėl problemų, įvardytų Šiaurės Korėjos.

Tačiau pareigūnas skeptiškai vertino galimybę, kad JAV sutiks su šiais reikalavimais.

„Puikiai žinome, kad JAV nėra nei pasiruošusios, nei pajėgios tai padaryti. Žinome... kokiu keliu turėtume eiti ir juo eisime“, – aiškino patarėjas.

Per gruodį vykusį valdančiosios partijos susitikimą Kim Jong Unas pareiškė, kad Šiaurės Korėja baigia savo paskelbtus moratoriumus branduoliniams ir tarpžemyninių balistinių raketų bandymams.

Lyderis taip pat perspėjo, kad artimiausiu laiku šalis pademonstruos „naują strateginį ginklą“.

Penktadienį Pietų Korėjos prezidento saugumo patarėjas sakė, kad D. Trumpas paprašė Seulo perduoti Kim Jong Unui sveikinimus jo gimtadienio proga.

Šiaurės Korėja niekada nėra oficialiai patvirtinusi Kim Jong Uno amžiaus arba gimimo datos. Vis dėlto 2014 metų sausio 8-ąją JAV krepšinio žvaigždė Dennisas Rodmanas (Denisas Rodmanas), palaikantis šiltus asmeninius santykius su Šiaurės Korėjos lyderiu, prieš parodomąsias rungtynes Pchenjane sudainavo jam „Ilgiausių metų“.

Kim Kye Gwanas perspėjo, kad Pietų Korėjos valdžiai nevertėtų stengtis atlikti tarpininkės vaidmenį tarp JAV ir Šiaurės Korėjos.

„Pietų Korėjos valdžia geriau tegul nepuoselėja saldžių svajonių, kad mes dėkingai sugrįžtume prie dialogo dėl gimtadienio sveikinimų“, – pareiškė jis.