„Karališkieji rūmai aprauda išėjusį valdovą, kurį Viešpats pasišaukė penktadienį, 2020 metų sausio 10-ąją, vėlai vakare“, - sakoma agentūros pranešime.

Dėl sultono Qabooso bin Saido mirties šalyje paskelbtas trijų dienų gedulas, valstybinės vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo 40 dienų.

Omano valdovas nuo 2015 metų sirgo vėžiu, ir pastaruoju metu žiniasklaidoje ne kartą pasirodė pranešimų apie jo sveikatos būklės blogėjimą. Gruodžio pabaigoje sultono kanceliarija pranešė, kad valstybės vadovas, grįžęs į tėvynę iš Belgijos klinikos, toliau gydosi.

Qaboosas bin Saidas atėjo į valdžią 1970 metais, kai su patarėjų iš Didžiosios Britanijos pagalba įvykdė kraujo nepareikalavusį perversmą, per kurį jo tėvas atsisakė sosto. 1976 metais jis vedė savo pusseserę Sayyidah`ą Nawwal bint Tariq Al-Said, su kuria po trejų metų išsiskyrė. Sultonas daugiau nebevedė, vaikų neturėjo.

Skirtingai nuo kitų arabų šalių monarchijų lyderių, Qaboosas bin Saidas viešai neįvardijo savo įpėdinio, todėl iki šiol nežinoma, kas gali tapti kitu sultonu. Pagal konstituciją, „atsilaisvinus sostui“, valdančioji šeima turi jį išrinkti per tris dienas. Jei per šį laiką valdančioji šeima neįstengs susitarti, tai, dalyvaujant aukštiems pareigūnams, bus atplėštas užantspauduotas vokas su laišku, kuriame velionis turėjo nurodyti būsimo valdovo vardą.

Mirus Omano sultonui Qaboosui įpėdiniu paskelbtas kultūros ministras

Omano sultonas Qaboosas bin Saidas (Kabusas bin Saidas), ilgiausiai valdęs šiuolaikinio arabų pasaulio lyderis, mirė penktadienį būdamas 79 metų, o naujuoju šalies valdytoju paskelbtas kultūros ministro pareigas ėjęs jo pusbrolis, pranešė karališkieji rūmai.

Qaboosas valdė Omaną nuo 1970 metų, kai nuvertė savo tėvą per rūmų sąmokslą. Jis jau kurį laiką nesveikavo – manoma, kad monarchas sirgo storosios žarnos vėžiu.

„Su dideliu sielvartu ir giliu liūdesiu... karališkieji rūmai gedi Jo Didenybės sultono Qabooso bin Saido, mirusio penktadienį“, – sakoma rūmų pranešime. Karalystėje buvo paskelbtas gedulo laikotarpis, per kurį trims dienoms bus uždarytos verslo įmonės ir valstybinės įstaigos.

Sultonas buvo nevedęs, neturėjo vaikų arba brolių, todėl buvo neaišku, kas pakeis Qaboosą, kurio šalis anksčiau turėjo aiškią naujo valdytojo parinkimo tvarką.

Tačiau šeštadienį televizija „al Jazeera“ paskelbė, kad naujuoju valstybės vadovu taps velionio sultono pusbrolis Haithamas bin Tariqas al Saidas (Haitamas bin Tarikas Saidas).

Televizija nurodė, kad Haithamas jau davė valstybės vadovo priesaiką Omano valdančiosios šeimos tarybos narių akivaizdoje.

Įpėdinį išrinko valdančiosios šeimos taryba, turinti apie 50 narių. Ji turėjo per tris dienas susitarti dėl naujo valdytojo kandidatūros, o jeigu kompromisas nebūtų buvęs rastas, būtų tekę atplėšti voką, kuriame Qaboosas yra įrašęs naujojo sultono vardą.

Sultonas taip pat eina premjero, gynybos, finansų ir užsienio reikalų ministro pareigas ir yra valstybės ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Qaboosas šią Arabijos pusiasalio šalį iš užkampio pavertė modernia valstybe su klestinčiu turizmo sektoriumi, priviliojančia daug lankytojų savo skaidriais vandenimis, vaizdingomis dykumomis ir kalnais.

Tačiau sultono neutralumo ir nesikišimo politika padėjo Omanui įgyti „Vidurio Rytų Šveicarijos“ statusą ir padarė jį svarbiu derybų tarpininku.

Daugelis Vakarų ir Arabų valstybių diplomatų laiko sultonatą, pasižymintį nuosaikia, bet aktyvia užsienio politika, tvariais santykiais su JAV ir regiono galybėmis Iranu bei Saudo Arabija, puikiai subalansuotos šalies pavyzdžiu.

Valstybinė naujienų agentūra ONA pažymėjo, kad velionis sultonas vadovavo Omano „atgimimui“, per kurį valstybė suklestėjo ir įgijo didelę įtaką, vykdydama „užsienio politiką, kuri buvo sveikinama su didžia pagarba viso pasaulio“.