Per gegužę vykusius rinkimus išrinkto O. Junqueraso kadencija „baigėsi 2020 metų sausio 3 dieną“, atsižvelgiant į atitinkamą Ispanijos rinkimų komisijos sprendimą, kuriam pritarė aukštos instancijos teismas, pareiškime cituojamas EP pirmininkas Davidas Sassoli.

O. Junquerasas penktadienį parašė D. Sassoli laišką, prašydamas padėti jam išeiti į laisvę ir pradėti eiti europarlamentaro pareigas.

Laiške parlamentas paraginamas neskelbti O. Junqueraso vietos laisva vien todėl, kad jis pradėjo atlikti 13 metų laisvės atėmimo bausmę už savo vaidmenį 2017 metais organizuojant uždraustą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės.

Su tokiu prašymu jis kreipėsi, Europos Teisingumo Teismui (ETT) gruodį nutarus, kad tremtyje Belgijoje gyvenantis Katalonijos eksprezidentas Carlesas Puigdemont'as turi teisinę neliečiamybę, nes gegužę buvo išrinktas EP nariu.

Katalonų separatistų šalininkai tikėjosi, kad ši nutartis automatiškai bus taikoma ir O. Junquerasui, kuris buvo išrinktas, nors tuomet buvo areštuotas ir laukė teismo. Vėliau jis buvo nuteistas už kurstymą maištauti ir buvo pasiųstas už grotų.

Tačiau ketvirtadienį Ispanijos Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad O. Junqueraso apkaltinamasis nuosprendis „reiškia jo, kaip europarlamentaro, statuso atšaukimą“.

Penktadienį vienas Aukščiausiojo Teismo teisėjas pareiškė, jog Madridas neatšauks Europos arešto orderių C. Puigdemont'ui ir kitam europarlamentarui iš Katalonijos Toni Cominui suimti.

Abu veikėjai gavo įgaliojimus dirbti Europos Parlamente ir planuoja kitą savaitę dalyvauti plenarinėje sesijoje Strasbūre, nepaisydami Ispanijos reikalavimų juos išduoti.