Rusijos laivas ignoravo apie gresiantį susidūrimą perspėjančius garso signalus, siųstus minininko „USS Farragut“ ir buvo labai prie jo priartėjęs, kai galiausiai pasuko, nurodė JAV 5-asis laivynas. Amerikiečių kariškiai taip pat paskelbė šio incidento vaizdo įrašą.

„Nors Rusijos laivas ėmėsi veiksmų, pirminis vengimas laikytis tarptautinių taisyklių, kai jis agresyviai artinosi, didino susidūrimo riziką“, – sakoma Pentagono pranešime.

Tūkstančiai irakiečių toliau protestuoja prieš vyriausybę, Iraną ir JAV


Tūkstančiai irakiečių penktadienį vėl rinkosi į demonstracijas visoje šalyje, atsinaujinus visuomenės protestams prieš šalies vyriausybę, tik jų šūkiai pasipildė kritika JAV ir Iranui.

Antivyriausybines demonstracijas neseniai nustelbė tarp Teherano ir Vašingtono išaugusi įtampa, dėl kurios per pastarąsias kelias dienas abi šalys sudavė smūgių viena kitos taikiniams Irake.

Baimindamiesi, kad protestų judėjimo nenutrauktų karo veiksmų grėsmė, pastarosiomis dienomis Irako aktyvistai socialiniuose tinkluose ragino penktadienį surengti masinį protestą, šią dieną (01.10) pažymint spalio 1-ąją (10.01) prasidėjusių protestų pradžią.

Irakiečiai jungėsi prie protestų visoje šalyje. Šimtai jų susirinko sostinės centrinėjė Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje, tapusioje antivyriausybinio judėjimo epicentru, nurodė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

„Velniop Iraną! Velniop Ameriką!“ – skandavo susirinkusieji aikštėje, kur tebestovėjo prieš tris mėnesius iškilusios protestuotojų palapinės ir būdelės.

Dar tūkstančiai žmonių išėjo į gatves šalies pietinėje daugiausiai šiitų gyvenamoje dalyje, įskaitant pagrindinius protestų taškus: Divaniją, Nasiriją, naftos turtingą Basrą ir šiitų šventuosius Nadžafo ir Karbalos miestus.

Karbaloje protestuotojai naktį susirėmė su saugumo pajėgomis, penktadienį buvo sulaikyta demonstrantų Basroje.

„Atnaujinę protestus parodome, kad neatsisakysime savo Spalio revoliucijos reikalavimų, kad mūsų lyderiai liautųsi monopolizavę mūsų šalies išteklius“, – Nasirijoje sakė protestuotojas Haydaras Kazemas.

Irakas yra antra didžiausia Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narė pagal naftos gavybą, tačiau kas penktas šalies gyventojas gyvena skurde, šalyje aukštas nedarbo lygis, ypač tarp jaunimo, skelbia Pasaulio bankas.

„Transparency International“ duomenys rodo, jog Irakas yra dvylikta labiausiai korumpuota šalis pasaulyje.

Pasipiktinę vyriausybės korupcija ir nelygybe irakiečiai spalį pradėjo antivyriausybinius protestus, sutraukusius iki šiol nematytas minias žmonių į gatves.

Tačiau per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis nuo protestų pradžios jau žuvo 460 žmonių, daugiau nei 25 tūkst. buvo sužeista.

Dėmesys protestuotojams ėmė slūgti gruodžio pabaigoje, kai per raketos ataką Irako karinėje bazėje, kur dislokuota amerikiečių ir kitų tarptautinių pajėgų karių, žuvo Irake dirbęs civilis rangovas amerikietis.

Dėl šio smūgio JAV apkaltino Irako sukarintų pajėgų tinklą „Hashed al Shaabi“ ir surengė aviacijos smūgį, per kurį buvo nukauti 25 tinklo kovotojai.

Proiranietiško sukarintų grupių tinklo šalininkai apsiautė JAV ambasados kompleksą Bagdade, o po kelių dienų prie Bagdado oro uosto per JAV bepiločio orlaivio antskrydį buvo nukautas įtakingas Irano generolas tinklo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Qasemas Soleimani.

Atsakydamas Iranas paleido virtinę balistinių raketų į dvi karines bazes Irake, kuriose laikoma JAV ir koalicinių pajėgų karių.

Protestai tęsėsi ir įtampai išaugus, tik protestuotojai pridėjo dar vieną reikalavimą, kad Irakas nesiveltų į dviejų savo sąjungininkų – Irano ir JAV – konfliktą.