„Šiuo metu bet kokia į Iraką pasiųsta delegacija būtų įpareigota aptarti, kaip geriausiai iš naujo įsipareigoti mūsų strateginei partnerystei – ne diskutuoti dėl pajėgų išvedimo, o dėl mūsų teisingos, tinkamos pajėgų pozicijos Vidurio Rytuose“, – pareiškė JAV Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Anksčiau penktadienį Irako premjero Adelio Abdel Mahdi biuras pranešė, kad vyriausybės vadovas paprašė JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo atsiųsti savo delegaciją, kuri suformuotų mechanizmą dėl amerikiečių karių išvedimo iš šalies.

Tokie Irako premjero pareiškimai rodo, jog jis laikosi savo ankstesnės pozicijos, kad JAV kariai turėtų palikti šalį, nepaisant naujausių signalų apie deeskalaciją tarp Teherano ir Vašingtono, abiem pusėms apsikeitus atakomis, dėl kurių Irakas atsidūrė ant netiesioginio karo slenksčio.

Įtampa sumažėjo trečiadienį, JAV prezidentui Donaldui Trumpui užsiminus, kad Jungtinės Valstijos atsitraukia nuo eskalacijos.

A. Abdel Mahdi sako, kad Irakas atmeta visus jo suverenumo pažeidimus, įskaitant Irano pajėgų atakas prieš JAV bazes Irake ir praėjusią savaitę amerikiečių įvykdytą oro erdvės pažeidimą per antskrydį prie Bagdado, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas.

Irako ministras pirmininkas paprašė M. Pompeo „atsiųsti delegatų į Iraką, kad būtų paruoštas mechanizmas įgyvendinti parlamento rezoliuciją dėl užsienio karių pasitraukimo iš Irako“, sakoma premjero biuro pranešime.

„Ministras pirmininkas sakė, kad į Iraką įžengė amerikiečių pajėgos, o jo oro erdvėje be Irako pareigūnų leidimo skraido dronai, ir tai yra dvišalių susitarimų pažeidimas“, – priduriama jame.

Aukšto rango amerikiečių kariuomenės pareigūnai, įskaitant JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininką Marką Milley ir gynybos sekretorių Marką Esperį, sako, kad kol kas nėra jokių planų išvesti Amerikos karius iš Irako.

Irako parlamentas sekmadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, raginančią išprašyti JAV karius iš šalies. Toks sprendimas buvo priimtas reaguojant į praėjusios savaitės amerikiečių bepilotės skraidyklės smūgį, per kurį buvo nukautas įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani ir irakiečių sukarintų pajėgų tinklo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas.

Pastarieji įvykiai susiklostė po gruodžio gale įvykdytos, amerikiečio kontraktininko gyvybės pareikalavusios raketų atakos Kirkuko provincijoje, dėl kurios kaltinama „Hashed al Shaabi“ radikali proiranietiška atšaka „Kata'ib Hizbollah“. JAV į šią ataką sureagavo apšaudydamos jos bazes; per šiuos antskrydžius žuvo mažiausiai 25 žmonės.