36 metų Reynhardas Sinaga buvo pripažintas kaltu į savo butą įsiviliojęs 48 Mančesterio klubuose besilinksminusius vyrus. Namie jis juos apsvaigindavo, prieš juos smurtavo, seksualiai išnaudojo ir viską filmuodavo.

Policija sako turinti įrodymų, kad nuo šio vyro nukentėjo mažiausiai 190 žmonių. Prokuratūra pažymi, kad R. Sinaga yra „daugiausia aukų išžaginęs nusikaltėlis šalies teisės istorijoje“.

Teisėja nusprendė, kad laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos nuteistas vyras prašytis išleidžiamas į laisvę anksčiau laiko galės tik po mažiausiai 30 metų.

Mančesterio teismas pirmadienį panaikino apribojimus, dėl kurių iki šiol nebuvo galima viešai skelbti R. Sinagos vardo ir pavardės, tad pirmą kartą seksualinio nusikaltėlio tapatybė buvo paviešinta.

Verta paminėti, kad R. Sinaga jau atlieka kalėjimo iki gyvos galvos bausmę su minimaliu 20 metų terminu: teismas skyrė jam bausmę per du atskirus teismo procesus 2018 metais ir pernai pavasarį.

Iš viso per keturis atskirus teismo procesus indoneziečių kilmės vyras buvo pripažintas kaltu dėl 136 išžaginimų, aštuonių mėginimų išžaginti, ir 14 kaltinimų seksualinio pobūdžio užpuolimų prieš 48 aukas.

Reynhardo Sinagos namas

Detektyvai nustatė dar 70 aukų ir mano, kad nukentėjusių gali būti daugiau, todėl prašo atsiliepti asmenis, galimai nukentėjusius nuo R. Sinagos.

Teismo posėdžio metu teisėja Suzanne Goddard pareiškė, kad R. Sinaga yra „nuožmus serijinis seksualinis grobuonis, medžiojęs jaunus vyrus“, kurie tiesiog „norėjo linksmai praleisti vakarą su draugais“.

„Mano nuomone, jūs esate itin pavojingas, klastingas ir apgaulingas asmuo, kurį niekada nebus saugu paleisti į laisvę“, – konstatavo teisėja.

Remiantis bylos duomenimis, R. Sinaga laukdavo iš naktinių klubų ir barų išeinančių vyrų, kuriems dažnai pasiūlydavo kur nors išgerti ar iškviesti jiems taksi. Jis apsvaigindavo savo aukas vaistais ir prieš be sąmonės buvusius vyrus seksualiai smurtavo. Daugelis atsipeikėjusių aukų nė neprisimindavo, kas nutiko.

Visus kaltinimus neigęs R. Sinaga teigė, kad visi seksualiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu, ir kad visi vyrai sutiko būti filmuojami, esą, tik apsimetę miegančiais. Tačiau teisėja tokią gynybos poziciją pavadino „absurdiška“.

Ankstesnio teismo proceso metu teisėja pareiškė esanti įsitikinusi, kad R. Sinaga savo aukoms apsvaiginti naudojo vadinamąjį „išžaginimo vaistą“ – gamahidroksibutiratą (GHB).

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl tokių vaistų naudojimo.

Teisme kalbėjusios R. Sinagos aukos teigė, kad jo įvykdyti nusikaltimai smarkiai paveikė jų gyvenimą. Vienas jų sakė, kad R. Sinaga „sunaikino dalį mano gyvenimo“.

„Tikiuosi, kad jis niekada neišeis iš kalėjimo ir degs pragare“, – sakė kitas.

„Kartais būna dienų, kai negaliu atsikelti iš lovos ir paprasčiausiai nenoriu gyventi“, – sakė dar viena žagintojo auka.

Daugelis aukų net nežinojo, kad buvo išžagintos, kol su jomis nesusisiekė policija.

Lidso universitete doktorantūroje studijavęs R. Sinaga nusikaltimus netrukdomas vykdė net kelerius metus. Jis buvo sučiuptas 2017 metų birželį, kai viena auka nusikaltimo metu atgavo sąmonę, susigrūmė su R. Sinaga ir iškvietė policiją.

Kai pareigūnai paėmė R. Sinagos telefoną, nustatė, kad jis filmavo visus iki vieno įvykdytus nusikaltimus. Telefone buvo šimtai valandų įrašų. Tada ir pradėtas didžiausias Jungtinėje Karalystėje tyrimas dėl seksualinių nusikaltimų.

Vyriausiojo konsteblio pavaduotojas Mabbsas Hussainas mano, kad tikrasis R. Sinagos nusikaltimų mastas veikiausiai niekada nebus nustatytas. „Mes įtariame, kad jis savo nusikalstamą veiką vykdė maždaug dešimt metų, – sakė jis. – Daugiausia informacijos ir įrodymų mes gauname iš jo trofėjų, kuriuos jis surinko, ir nusikaltimų aukų.“

Tyrėjai dešimtis aukų nustatė iš vaizdo įrašų ir tokių R. Sinagos bute Mančesteryje rastų daiktų kaip telefonai, ID kortelės ar laikrodžiai.

Teisėja S. Goddard pareiškė, kad siaubingas R. Sinagos nusikaltimų mastas reiškia, kad viena iš jo aukų visiškai pelnytai jį pavadino siaubūnu. Ji taip pat pažymėjo, kad R. Sinaga nepademonstravo „nė kruopelytės atgailos“ ir kartais net rodėsi, kad „iš tiesų mėgaujasi teismo procesu“.

Po teismo sprendimo Karališkosios prokuratūros atstovas Ianas Rushtonas sakė, kad R. Sinaga yra „daugiausia aukų išžaginęs asmuo Jungtinės Karalystės teisės istorijoje“ ir galbūt netgi viso „pasaulio istorijoje“. Jo teigimu, vyrui „ypač didelį malonumą teikė heteroseksualių vyrų medžioklė“.

Vidaus reikalų sekretorė P. Patel pareiškė, kad R. Sinaga įvykdė „iš tiesų siaubingų nusikaltimų“, ir pranešė nurodžiusi nepriklausomai tarybai atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, ar pakankamai kontroliuojami tokie vaistai kaip GHB.

GHB yra C klasės vaistas, juo disponuojantis asmuo gali būti nuteistas laisvės atėmimo bausme iki dvejų metų.

R. Sinagos teismo procesai Mančesterio teisme iš viso truko pusantrų metų. Prisiekusieji vienbalsiai pripažino jį kaltu dėl visų kaltinimų. Vyras buvo nuteistas dėl nusikaltimų, įvykdytų tarp 2015 metų sausio ir 2017 metų birželio, tačiau policija mano, kad jis nusikalstamą veiklą vykdė žymiai ilgiau.