„Reaguodamas į valstybių lyderių pasisakymus žiniasklaidoje, raginu visus mūsų tarptautinius partnerius – pirmiausia Jungtines Valstijas, Kanadą ir Jungtinę Karalystę – pristatyti turimus duomenis ir įrodymus, susijusius su katastrofa, kad jie būtų panaudoti tiriant priežastis“, – teigiama Ukrainos prezidento įraše.

Anot Ukrainos prezidento, versija, kad „Tarptautinių Ukrainos avialinijų“ lėktuvą numušė raketa, „neatmetama, tačiau šiandien dar nėra ir patvirtinta“.

V. Zelenskis išreiškė viltį, kad Ukrainos specialistams bus suteikta visa reikiama informacija ir visi reikiami leidimai objektyviam tyrimui atlikti.

V. Zelenskis taip pat paanonsavo pokalbį su Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriumi Mike‘u Pompeo apie Ukrainos „Boeing“ katastrofą.


Trečiadienį nukrito iš oro uosto Teherane pakilęs Ukrainos lėktuvas, žuvo visi 176 juo skridę žmonės. Ketvirtadienį Kanados premjeras Justinas Trudeau, remdamasis Kanados ir kitų šaltinių žvalgybos duomenimis, teigė esą labiausiai tikėtina, kad lėktuvą numušė Irano raketa.

Kiek anksčiau ketvirtadienį išsamia palydovo duomenų analize rėmęsis JAV pareigūnas nurodė, kad Vašingtonas labai užtikrintai padarė išvadą: lėktuvą numušė priešlėktuvinės raketos. Pareigūnas teigė, jog „Boeing 737-800“ lėktuvą užfiksavo Irano radarai.

Iranas šiuos kaltinimus neigė.

Ketvirtadienį V. Zelenskis apie lėktuvo katastrofos tyrimą šnekėjosi su Irano prezidentu Hassanu Rouhaniu, kuris pabrėžė, kad Teheranas Ukrainos ekspertų grupei suteiks priėjimą prie visų turimų duomenų.

Vyriausiasis „Obozrevatel“ redaktorius Orestas Socharas situaciją aiškina taip: „Informaciniame Irano ir Ukrainos kare mums pasitarnavo tai, kad daugiau valstybių šiandien linkusios agresyviai Irano valdžiai apvilkti tramdomuosius marškinius. Būtent dėl šios priežastis Jungtinių Valstijų prezidentas, o vėliau Kanados ir Jungtinės Karalystės vyriausybių vadovai vienu metu pareiškė, kad Ukrainos lėktuvą numušė Irano karinių oro pajėgų raketa. Tai, kad žinutės buvo perduotos tuo pačiu metu, leidžia daryti išvadą, kad šių valstybių vadovų veiksmai buvo suderinti ir aptarti. Bet ir tai pas mus nuleista negirdomis. „95-ojo“ kvartalo scenaristai, šiandien rašantys mūsų šalies strategiją, dabar arba kurpia dar vieną įkvėpti turinčių kalbų porciją, arba paprasčiausiai neturi žalio supratimo, kaip į visa tai reaguoti“.

Žurnalistė Sonia Koškina savo „Telegram“ kanale pažymi: „Mūsiškiai „komunikacijos genijai“ tyli. Lyg vandens būtų į burną prisisėmę. Greičiausiai miega. Žinoma, reikalas aiškus – tyrimo reikia Jungtinei Karalystei, Kanadai, Jungtinėms Valstijoms, visiems išskyrus mus. Bent jau taip atrodo iš pirmo žvilgsnio“.

Buvęs Ukrainos infrastruktūros ministras Volodymyras Omelianas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ V. Zelenskį apkaltino veikiant pagal rusišką scenarijų.

„Žuvo ukrainiečių, Irano pajėgos rusiška raketa numušė Ukrainos lėktuvą. Reaguok. Vyruti, nudegei pirštus, kvailai vaidindamas pagal rusišką scenarijų. Tai jokia ne kompetencijos stoka, tai banalus žaidimas už priešininkų komandą“, – parašė jis.

Parlamentarė iš ES Irina Geraščenko taip pat reiškia pasipiktinimą: „Pamatuotas, rimtas, orus premjero Trudeau kreipimasis į šalies žmones ir pasaulį.... Valstybės vadovo pareiškimas, grįstas faktais ir žvalgybos duomenimis. Greta – jo patarėjai, ministrai, jėgos struktūrų vadovai, tie, kurie dalijasi atsakomybę už tuos faktus. Kur mūsų pareiškimas? Kur mūsų jėgos struktūros ir jų vadovai? Kur atsakingi ministrai? Ar neprailgo jų atostogos?“.

DELFI primena, kad V. Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad netoli Teherano įvykusios lėktuvo katastrofos priežasčių nustatymas yra Kijevo prioritetas.

„Mes būtinai sužinosime tiesą. Tam bus atliktas detalus ir nepriklausomas tyrimas pagal tarptautinės teisės normas“, – sakė V. Zelenskis, kurį citavo prezidentūra.

Jis išreiškė užuojautą visų per lėktuvo katastrofą žuvusių žmonių artimiesiems.

Tarp žuvusiųjų yra 11 ukrainiečių, taip pat – Irano, Kanados, Švedijos, Afganistano ir Didžiosios Britanijos piliečių.

„2020 metų sausio 8-osios rytas virto juodu puslapiu ir Ukrainos, ir viso pasaulio istorijoje“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, lėktuvo katastrofos tyrimą vykdys Irano Islamo Respublikos civilinės aviacijos organizacijos sudaryta komisija, prie jos prisidės 45 ukrainiečių specialistai, taip pat ir iš Valstybinės aviacijos tarnybos, Nacionalinio aviacijos įvykių ir incidentų tyrimo biuro, Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU), kurioms priklausė netrukus po pakilimo Teherane sudužęs lėktuvas.

Be to, esant būtinybei, į komisiją gali būti pakviesta Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos, Ukrainos saugumo tarnybos, Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos, Gynybos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos ir kitų valstybinių įstaigų atstovų, kurie taip pat atvyko į Teheraną.