Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (UNSG) sekretorius Oleksijus Danilovas ukrainiečių žiniasklaidai nurodė, kad pareigūnai turi kelias šios nelaimės priežasties versijas, įskaitant teoriją, kad orlaivį galėjo numušti raketa.

Pasak O. Danilovo, katastrofos vietoje komisija ketina ieškoti rusiškos zenitinės raketos „Tor“, kuria galėjo būti numuštas MAU orlaivis „Boeing 737“, nuolaužų.

„Mūsų komisija šiuo metu su Irano valdžia derina išvykimo į katastrofos vietą klausimą ir ketina ten ieškoti rusiškos zenitinės raketos „Tor“ nuolaužų remiantis duomenimis, paskelbtais internete. Panaudosime visą medžiagą, surinktą tiriant ataką prieš MH17 lėktuvą „Boeing“, kad išsiaiškintume tiesą ir byloje dėl ukrainiečių orlaivio sudužimo Teherane“, – sakė O. Danilovas, kurį ketvirtadienį cituoja portalas cenzor.net.

„Šiuo metu vyksta pasitarimas su kompetetingų Irano valdžios institucijų, įskaitant civilinės aviacijos administraciją, atstovais. Nagrinėjamos įvairios lėktuvo sudužimo versijos. Tarp pagrindinių versijų: orlaivio numušimas zenitine raketa, įskaitant „Tor“, nes internete jau pasirodė informacija, kad netoli katastrofos vietos buvo aptikta rusiškos raketos nuolaužų; susidūrimas su bepiločiu orlaiviu ar kitu skraidančiu objektu; variklio sprogimas dėl techninių priežasčių; sprogimas lėktuvo viduje dėl teroristinio akto“, – sakė O. Danilovas.

„Tor“ yra rusų gamybos raketinė sistema. Rusija 2007 metais pristatė Iranui 29 raketų „Tor-M1“ sistemas pagal 700 mln. dolerių vertės sutartį, pasirašytą dvejais metais anksčiau. Iranas šias raketas taip pat yra demonstravęs per karinius paradus.

O. Danilovas nedetalizavo, kur konkrečiai buvo paskelbti duomenys apie tas nuolaužas.

Vėliau UNSG sekretorius savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuorodą į savo interviu cenzor.net.

Iranas tokių Ukrainos pareigūno pareiškimų kol kas nekomentuoja.

Šiitiškos respublikos ginkluotųjų pajėgų atstovas brigados generolas Abolfazlas Shekarchi pusiau oficialiai naujienų agentūrai FARS trečiadienį paneigė, kad į ukrainiečių lėktuvą galėjo pataikyti raketa.

Pasak O. Danilovo, praėjusią naktį į Teheraną atvykusioje Ukrainos valstybinėje komisijoje yra specialistų, priklausančių tarptautinei ekspertų grupei, tiriančiai Malaizijos oro bendrovės „Malaysian Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metų liepos 17-ąją, taip pat specialistų, dalyvaujančių tiriant rusiškos zenitinės raketos „Buk“, numušusios tą orlaivį, nuolaužas.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiuo metu Ukraina veda diplomatines derybas su Iranu, ir „esama pagrindo tikėtis, kad bus bendradarbiaujama visais klausimais, įskaitant mūsų komisijos dalyvavimą šifruojant mūsų lėktuvo „juodąsias dėžes“.

MAU reiso PS752 laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte sudužo vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Dėl katastrofos sausio 9-oji Ukrainos prezidento įsaku paskelbta gedulo diena.