Tarp pagrindinių Ukrainai priklausančio „Boeing 737“ sudužimo Irane versijų yra zenitinės raketos smūgis, sprogimas įvykdžius teroro aktą arba variklio sprogimas, mano Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba.

Sausio 9 d. dieną į Iraną atvyko Ukrainos ekspertai, kurie dalyvaus lėktuvo katastrofos tyrime.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus Aleksejaus Danilovo teigimu, „nagrinėjamos įvairios versijos, kodėl lėktuvas staiga pradėjo kristi“.

Ukrainos pareigūnai tiria versiją, kad į jos keleivinį lėktuvą pataikė Rusijoje pagaminta raketa.

„Tarp pagrindinių – zenitinės raketos smūgis, tiksliau, raketos, paleistos iš zenitinių raketų komplekso „Tor“, nes internete jau pasirodė informacija apie netoli lėktuvo katastrofos vietos rastas rusų raketos nuolaužas“, – „Facebook“ rašė A. Danilovas.

Jis pridūrė, kad kitos sudužimo versijos yra šios: susidūrimas su bepilote skraidykle ar kitu skraidančiu objektu, variklio gedimas ir sprogimas dėl techninių nesklandumų, sprogimas lėktuvo viduje dėl įvykdyto teroro akto.

Tyrimų grupės „Bellingcat“ įkūrėjas Eliotas Higginsas, tyręs MH17 skrydį vykdžiusio lėktuvo numušimą virš rytinės Ukrainos 2014-aisiais, sparčiai plintančią nuotrauką siūlo vertinti atsargiai.

„Kol bus patvirtinta šių nuolaužų vieta, o tai padaryti remiantis tik šia nuotrauka yra praktiškai neįmanoma, užfiksuotą kadrą vertinčiau skeptiškai. Panašių nuolaužų rasta kitų konfliktų metu, todėl negalima užtikrintai tvirtinti, kad ši nuotrauka padaryta Irane, netoli lėktuvo sudužimo vietos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašo E. Higginsas.


Stebėjimo kamera užfiksavo katastrofos momentą

Internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas bendrovei „Ukrainos tarptautinės oro linijos“ priklausančio lėktuvo kritimas. Incidentas buvo nufilmuotas stebėjimo kamera.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip sudužo „Boeing 737“, taip pat ryškus blyksnis ir ant žemės krintančios degančios lėktuvo dalys.

Kiek anksčiau ketvirtadienį iraniečių tyrėjai paskelbė, kad ukrainiečių lėktuvas, išvakarėse nukritęs netrukus po pakilimo Teherano oro uoste, susidūręs su problema bandė grįžti.

„Lėktuvas, iš pradžių skridęs vakarų link, kad paliktų oro uosto zoną, susidūręs su problema pasuko dešinėn ir skrido atgal į oro uostą, bet įvyko katastrofa“, – vėlų trečiadienį paskelbta Irano civilinės aviacijos organizacijos tinklalapyje.

Ketvirtadienį iraniečių tyrėjai nurodė, kad Ukrainos tarptautinių oro linijų orlaivio įgula radijo ryšiu neprašė pagalbos. Pareigūnai taip pat sakė, kad prieš nukrisdamas laineris užsiliepsnojo, o jam nukritus kilo didelis sprogimas – veikiausiai dėl to, kad į Kijevą skridusio lėktuvo degalų bakas buvo pilnas.

Tyrėjų pranešime taip pat patvirtinta, kad buvo surasti lėktuvo savirašiai, bet jie nukentėjo per katastrofą, ir dalis jų įrašų buvo prarasti.

DELFI primena, kad Ukrainos ambasada Irane dar trečiadienį pakeitė savo ankstesnį pranešimą spaudai, kuriame buvo nurodyta, jog Ukrainos lėktuvas sudužo ne dėl teroristinio išpuolio ar raketos.

Naujame pranešime buvo skelbiama, kad informacija apie incidento priežastis „yra tikslinama“. Taip pat pranešta, jog bet kokie ankstesni pareiškimai apie sudužimo priežastis „yra neoficialūs“.

„Informaciją apie lėktuvo sudužimo priežastis tikslina komisija. Visi ankstesni pareiškimai, kas sukėlė incidentą, nėra laikomi oficialiais, kol bus paskelbtos komisijos išvados“, – rašoma pranešime.

Ankstesniame pranešime spaudai ambasados interneto svetainėje (vėliau jis buvo pašalintas) buvo atmesta teroristinio išpuolio versija. Remiantis preliminariais duomenimis, sugedo lėktuvo variklis.

V. Zelenskis: lėktuvo katastrofos Irane priežasčių nustatymas yra Ukrainos prioritetas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad netoli Teherano įvykusios lėktuvo katastrofos priežasčių nustatymas yra Kijevo prioritetas.

„Mes būtinai sužinosime tiesą. Tam bus atliktas detalus ir nepriklausomas tyrimas pagal tarptautinės teisės normas“, – sakė V. Zelenskis, kurį citavo prezidentūra.

Jis išreiškė užuojautą visų per lėktuvo katastrofą žuvusių žmonių artimiesiems. Tarp žuvusiųjų yra 11 ukrainiečių, taip pat – Irano, Kanados, Švedijos, Afganistano ir Didžiosios Britanijos piliečių.

„2020 metų sausio 8-osios rytas virto juodu puslapiu ir Ukrainos, ir viso pasaulio istorijoje“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, lėktuvo katastrofos tyrimą vykdys Irano Islamo Respublikos civilinės aviacijos organizacijos sudaryta komisija, prie jos prisidės 45 ukrainiečių specialistai, taip pat ir iš Valstybinės aviacijos tarnybos, Nacionalinio aviacijos įvykių ir incidentų tyrimo biuro, Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU), kurioms priklausė netrukus po pakilimo Teherane sudužęs lėktuvas.

Be to, esant būtinybei, į komisiją gali būti pakviesta Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos, Ukrainos saugumo tarnybos, Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos, Gynybos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos ir kitų valstybinių įstaigų atstovų, kurie taip pat atvyko į Teheraną.

„Tai geriausi mūsų šalies specialistai, turintys didelę ekspertizių patirtį. Jie vykdys žuvusių ukrainiečių identifikaciją ir [palaikų] sugrąžinimą. Tikimės, kad visi jie bus įtraukti į komisijos darbus, taip pat ir „juodųjų dėžių“ įrašų iššifravimą“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat pranešė, kad ketvirtadienį ketina telefonu pasikalbėti su Irano prezidentu, kad būtų labiau bendradarbiaujama su ukrainiečiais „tiesai nustatyti“. V. Zelenskis taip pat paragino tarptautinę bendriją, įskaitant Kanadą, ištirti MAU „Boeing 737“ katastrofos aplinkybes.

Ukrainos valstybės vadovas pareiškė, kad Ukrainoje bus atlikti neeiliniai nuodugnūs MAU ir kitų ukrainiečių oro bendrovių skrydžių saugumo patikrinimai. Kol bus išaiškintos visos katastrofos priežastys, ukrainiečių oro bendrovėms draudžiama skristi Irano ir Irako oro erdve, o Ukrainos piliečiams rekomenduojama vengti vykti į šį regioną.

„Iki ukrainiečių lėktuvo išskridimo ir po jo Teherano tarptautiniame oro uoste tūpė ir kilo tarptautinių, įskaitant europines, oro bendrovių lėktuvai. Skrydžius nutraukė tik JAV. Jokia kita šalis neuždraudė savo oro bendrovių skrydžių virš Irano“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskis paragino ukrainiečius susilaikyti nuo nepatikrintos informacijos ir manipuliacijų, kol bus paskelbta preliminari tyrimo ataskaita.

„Dabar mūsų informacinėje erdvėje pilna teorijų ir spėlionių dėl šios tragedijos... Tokiuose dalykuose skuba gali trukdyti tiesai. Reikia sulaukti bent jau preliminarios tyrimo komisijos... ataskaitos. Ir aš prašau visų... susilaikyti nuo manipuliacijų, spėlionių, sąmokslo teorijų, skubotų kategoriškų vertinimų ir nepatikrintų versijų. Ši tema ne triukšmui, „patiktukams“ socialiniuose tinkluose, sensacijoms ir sąmokslo teorijoms. Mums reikia kantrybės, ištvermės ir išminties“, – apibendrino prezidentas.

MAU keleivinis lėktuvas „Boeing 737-800“ sudužo trečiadienio rytą netoli Teherano tarptautinio oro uosto. Visi jame buvę žmonės –176 – žuvo.

Katastrofa įvyko tvyrant itin didelei įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų po praeitą savaitę Vašingtono organizuoto karinio smūgio Irako sostinėje, per kurį buvo nukautas įtakingas iraniečių generolas.