Tai pranešė Kongreso aukštųjų rūmų respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

M. McConnellas sakė užsitikrinęs pakankamai respublikonų senatorių balsų teismo taisyklėms vienašališkai patvirtinti, o klausimas dėl liudytojų ir dokumentų bus sprendžiamas, kai prasidės istorinis procesas.

„Turime balsus, reikalingus prasidėjus apkaltos teismui priimti rezoliuciją, apibrėžiančią tai, ką geriausiai būtų galima apibūdinti kaip pirmąjį etapą“, kai savo argumentus išdėsto kaltintojai ir gynyba, o senatoriai pateikia rašytinius klausimus, sakė M. McConnellas.

Visgi jokių veiksmų negalima imtis, kol Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi neperdavė Senatui gruodį Kongreso žemųjų rūmų patvirtintų D. Trumpo apkaltos straipsnių – dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongreso darbui. Ji delsia tai padaryti siekdama paspausti respublikonus, kad būtų patvirtintos sąžiningą teismą užtikrinsiančios taisyklės.

„Jie jau tris savaites užspaudę tuos popierius, – sakė Senato daugumos lyderis po pirmųjų partijos pietų, surengtų pasibaigus atostogoms. – Viliuosi, šią savaitę tai baigsis.“

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai kaltina D. Trumpą, kad jis spaudus Ukrainą imtis tyrimų prieš jo potencialų varžovą lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, buvusį viceprezidentą demokratą Joe Bideną, kaip spaudimo svertą naudodamas karinės pagalbos šiai šaliai įšaldymą ir kliūtis diplomatiniam dialogui.

Be to, Amerikos lyderis kaltinamas trukdęs Kongresui tirti jo ryšius su Ukraina.

M. McConnellas sakė norįs, kad pagrindinės būsimo teismo taisyklės būtų tokios pat, kokiomis vadovautasi per Billo Clintono apkaltos bylos nagrinėjimą Senate 1999 metais.

Per tą procesą senatoriai vienbalsiai patvirtino pagrindines taisykles, o klausimą dėl liudytojų šaukimo svarstė vėliau.

„Tik sakome, kad pradėsime taip pat, kaip prieš du dešimtmečius sutarė 100 senatorių“, – sakė respublikonas.

„Prieisime ir prie diskusijos dėl liudytojų“, – pridūrė jis.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras neslėpė pasipiktinimo ir sakė, jog „bus balsuojama“ dėl to, ar reikalauti perduoti Senatui svarbius dokumentus ir iškviesti duoti parodymų keturis demokratų pageidaujamus liudytojus.

Tarp asmenų, kuriuos iškviesti liudyti pageidauja demokratai, yra buvęs Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas. Jis pirmadienį pareiškė esąs „pasiruošęs liudyti“, jeigu būtų iškviestas Senato.

J. Boltonas galėtų būti vienas svarbiausių liudytojų, nes žinoma, kad jis tiesiogiai kalbėjosi su D. Trumpu apie pagalbos Ukrainai įšaldymą.

Ch. Schumeras, žinantis, kad jam pakaktų palenkti į savo pusę keturis respublikonus, su kurių balsais būtų galima patvirtinti taisyklę, kuri leistų iškviesti liudytojus, metė iššūkį respublikonams.

„Ar jie bus už tai, kad būtų pateikti įrodymai? – klausė senatorius. – Ar visgi užsiims dangstymu?“

D. Trumpas sakė esąs pasirengęs teismui Senate.

„Kas tai bebūtų, tai apgaulė“, – sakė prezidentas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.