U. von der Leyen į Londoną lydės ES „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier. Tai bus pirmasis jų susitikimas su B. Johnsonu po gruodį įvykusių pirmalaikių rinkimų, nors pareigas B. Johnsonas užima nuo to laiko, kai pernai atsistatydino jo pirmtakė Theresa May.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos parlamente vyksta įstatymo dėl B. Johnsono suderėto susitarimo su ES tvirtinimo procesas. B. Johnsonas yra įsitikinęs, kad konservatoriams gruodį iškovojus daugumą, dabar įstatymo projektą patvirtinti nebus sunku.

Trečiadienio susitikimo metu daugiausia dėmesio bus skiriama JK pasitraukimui iš ES sausio 31 d. ir numatomoms deryboms dėl ateities santykių po „Brexito“.

Tačiau derybose nebus koncentruojamasi į būsimą Briuselio ir Londono prekybos susitarimą, šią savaitę sakė U. von der Leyen atstovas, nors pastarasis klausimas laikomas vienu svarbiausių neišspręstų derybos taškų.

„Susitikimo metu ketinama holistiškai aptarti JK pasitraukimą iš ES“ – pirmadienį Briuselyje kalbėjo Ericas Mameris. Prekybos diskusijos vyks Londonui pasitraukus, pridūrė jis.

Laiko vis trūksta, o ant kortos pastatyta išties daug, B. Johnsonui reikalaujant prekybos susitarimą pasiekti iki 2020 m. pabaigos. Iki to laiko, remiantis pereinamojo laikotarpio tvarka, mažai kas keičiasi, nes JK ir toliau bus taikomi ES principai. B. Johnsonas nesutiko dėl šio pereinamojo laikotarpio pratęsimo.

U. von der Leyen yra sakiusi, kad šis terminas kelia daug iššūkių. Gali tekti prioritetą teikti tik svarbiausiems klausimams.