Paryžiaus politinių studijų institute „Sciences Po“ dirbusiai Faribai Adelkhah pareikštų „kaltinimų dėl šnipinėjimo buvo atsisakyta“, naujienų agentūrai AFP patvirtino advokatas Saidas Dehghanas.

Advokatas pasveikino sprendimą panaikinti mokslininkei iškeltus kaltinimus, dėl kurių jai grėsė mirties bausmė.

Jai vis dar gresia būti nuteistai pagal kaltinimus dėl kitų trijų nusikaltimų: prieš šiitiškos respublikos „politinę sistemą [nukreiptos] propagandos“ platinimo ir „susimokymo prieš nacionalinį saugumą“.

Pasak S. Dehghano, prokurorai taip pat atsisakė mokslininkei keltų kaltinimų dėl „viešosios tvarkos pažeidimo“.

Iraniečių kilmės F. Adelkhah yra Paryžiaus politinių studijų instituto „Sciences Po“ šiizmo specialistė.

Ji buvo areštuota Teherane praėjusių metų birželio mėnesį.

Tą patį mėnesį buvo sulaikytas tame pačiame institute dirbantis Roland'as Marchalis, atvykęs į Iraną aplankyti F. Adelkhah.

Iranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir ne kartą atmetė užsienio vyriausybių prašymus leisti teikti konsulinę pagalbą Irane sulaikytiems žmonėms.

Gruodį jis apkaltino Prancūziją „kišantis“ į F. Adelkhah bylą po to, kai Prancūzijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Irano ambasadorių dėl dviejų prancūzų akademikų arešto.

F. Adelkhah ir R. Marchalio kalinimas padidino įtampą tarp Teherano ir Paryžiaus tuo metu, kai prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas stengėsi atlikti vadovaujantį vaidmenį mėginant išspręsti Teherano ir Vašingtono ginčą dėl Irano branduolinės programos.

Prancūzai yra ne vieninteliai Irane sulaikyti užsieniečiai mokslininkai.

Melburno universiteto atstovė Kylie Moore-Gilbert taip pat yra įkalinta šioje šalyje.

Kanbera išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl šio atvejo po to, kai apeliaciją dėl jai skirtos 10 metų įkalinimo bausmės pralaimėjusi australė Kalėdų išvakarėse pradėjo bado streiką.

Tuo metu „Sciences Po“ pranešė, kad F. Adelkhah taip pat pradėjo bado streiką.