Po stulbinamos pergalės praėjusį mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose B. Johnsonui neturėtų būti sunku prastumti parlamente susitarimą dėl pasitraukimo iš Bendrijos sąlygų.

Tačiau konservatorių lyderį spaudžia laikas, nes tiek JK, tiek Europos šalių parlamentai turi ratifikuoti dokumentą iki išstojimo dienos, iki kurios liko kiek daugiau nei trys savaitės.

2016 metų referendume britai nubalsavo už daugiau nei keturis dešimtmečius trukusios narystės Bendrijoje nutraukimą. Tačiau pasirengimo išstojimui procesą lydėjo aršūs politiniai ginčai dėl to, kada ir kaip šalis turėtų palikti ES.

Po kelerius metus tvyrojusio neapibrėžtumo, paveikusio ekonomikos augimą, B. Johnsonui, regis, pagaliau pavyks užbaigti „Brexit“, po kurio lauks, tikėtina, dar sunkesnis mūšis dėl būsimų santykių su Bendrija.

Britų įstatymų leidėjai gruodžio 20 dieną per pirmąjį balsavimą preliminariai pritarė išstojimo iš ES sutarčiai. Balsavimas įvyko praėjus savaitei po rinkimų, kuriuose valdantieji toriai užsitikrino tvirtą daugumą 650 vietų Bendruomenių rūmuose.

Antradienį parlamentarai pradės tris dienas truksiančius debatus, po kurių įvyks balsavimas. Bendruomenių Rūmams patvirtinus sutartį, dokumentas ateinančią savaitę bus perduotas toliau nagrinėti nerenkamiems Lordų Rūmams.

Opozicijos įstatymų leidėjai ir kai kurie perai bandys taisyti dokumentą, tačiau beveik neabejojama, kad B. Jonhsonui pavyks laiku užsitikrinti jo ratifikavimą.

Parodydama, jog neabejoja sėkme, B. Johnsono vyriausybė paskelbė, kad kovo 11 dieną bus surengtas balsavimas dėl biudžeto po šalies išstojimo iš ES, kad „būtų pasinaudota galimybėmis, atsiversiančiomis įgyvendinus „Brexit“.

Parengiamosios diskusijos


Tuo metu B. Johnsonas trečiadienį Londone pirmą kartą susitiks su naująja Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Abi pusės nekantrauja pradėti derybas dėl būsimų prekybinių ryšių, tačiau jas bus galima oficialiai pradėti tik JK pasitraukus iš Bendrijos.

„Brexit“ susitarime numatytas pereinamasis 11 mėnesių laikotarpis, per kurį JK ir Bendrijos ryšiai išliks daugmaž tokie patys kaip dabar. Per tą laikotarpį Londonas ir Briuselis turėtų susiderėti dėl naujų prekybos santykių.

ES pareigūnai, tarp jų U. von der Leyen, įspėjo, kad laiko labai mažai. Tačiau B. Johnsonas tvirtina, kad pereinamasis laikotarpis nebus pratęstas.

Europos Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameras pirmadienį sakė, kad U. von der Leyen „su JK ministru pirmininku aptars, kaip įveikti šiuos iššūkius ir užtikrinti, kad iki metų galo turėtume pozityvų susitarimą“.

Susitikimas, kuriame taip pat dalyvaus ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier, „paruoš dirvą“ tolesnėms deryboms, sakė E. Mameris, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Daugelis opozicijai priklausančių britų įstatymų leidėjų įsitikinę, kad B. Johnsonui nepavyks per 11 mėnesių parengti naujo prekybos susitarimo su Briuseliu. Jie siekia, kad būtų pataisyta išstojimo sutartis, numatant galimybę pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

Taip pat siūloma užtikrinti daugiau teisių po „Brexit“ maždaug 3,5 mln. ES piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje.

ES piliečių teisės apibrėžtos „Brexit“ sutartyje, kurioje taip pat kalbama apie JK finansinius įsipareigojimus, pereinamąjį laikotarpį ir naujas prekybos sąlygas Šiaurės Airijai.