Qasemas Soleimani, už užsienio operacijas atsakingos Irano revoliucinės gvardijos atšakos vadas, buvo nužudytas penktadienį, JAV bepilote skraidykle įvykdžius antskrydį netoli Bagdado oro uosto. Tai sukėlė didžiulę įtampą tarp Irano ir JAV.

Pagal naujai priimtą įstatymą, visos JAV pajėgos, Pentagono darbuotojai bei susijusios organizacijos, agentai ir vadai, taip pat tie, kurie „užsakė Q. Seleimani kankinystę“, nuo šiol apibūdinami teroristais.

„Bet kokia pagalba šioms pajėgoms – karinė, žvalgybos, finansinė, techninė, tarnybos ar logistinė – bus laikoma bendradarbiavimu vykdant teroristinius veiksmus“, – teigė Irano parlamento atstovai.

Parlamentarai taip pat balsavo „Quds“ pajėgų – Irano revoliucinės gvardijos užsienio operacijų padalinio – iždui skirti 200 milijonų eurų paramą.

Šis įstatymas – tai nauja pernai balandį priimto įstatymo versija. Ankstesniuoju įstatymu JAV paskelbtos „terorizmą remiančia valstybe“, o regione dislokuotos Vašingtono pajėgos – „teroristinėmis grupuotėmis“.

Irano Aukščiausioji nacionalinė saugumo taryba, aukščiausio lygio saugumo organas, teigė, kad pastarasis nutarimas buvo priimtas Vašingtonui Irano revoliucinę gvardiją paskelbus teroristine organizacija.

Vokietija iš Irako patraukia dalį karių


Vokietija iš Irako patrauks dalį karių, šalyje dislokuotų koalicijos prieš „Islamo valstybės“ (IS) grupuotę kovai vykdyti, antradienį pranešė Vokietijos gynybos ministerija, JAV įvykdžius antskrydį Bagdade, kurio metu buvo nužudytas aukšto rango Irano generolas.

Į Jordaniją ir Kuveitą bus perkelti maždaug 30 Bagdade ir Tajije šiuo metu esančių kariškių“, – AFP reporteriams sakė Gynybos ministerijos atstovai, patikslinę, kad patraukimas „bus pradėtas netrukus“.

Vokietija, dalyvaudama koalicijos prieš IS veikloje, regione dislokavo maždaug 415 kariškių, 120 iš jų yra Irake.

Vokietija pastarąjį sprendimą priėmė Irako parlamentui nutarus reikalauti, kad vyriausybė nutrauktų susitarimą su JAV vadovaujama kovos prieš IS koalicija.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pirmadienio vakarą teigė, kad Vokietijos dalinių buvimas Irake priklauso tik nuo to, ar „Irako vyriausybė ir parlamentas yra pakvietę valstybę“ dislokuoti savo pajėgas.

„Jei (kvietimas) nebegalioja...tada nebeturime teisinio pagrindo ten būti. Turime (šį klausimą) kuo skubiau išsiaiškinti su atsakingais asmenimis Bagdade“, – sakė H. Maasas.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Jungtinės Karalystės premjeras sekmadienį bendru pareiškimu paragino Iraką nerizikuoti nutraukti kovą prieš IS džihadistus.

„Šiuo atveju ypač svarbu išsaugoti prieš IS nukreiptą koaliciją. Raginame Irako valdžią ir toliau koalicijai suteikti visą reikiamą paramą“, – teigė Europos lyderiai.