Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi vėlai sekmadienį kolegoms išsiuntinėtame laiške informavo apie planą pateikti rezoliuciją „prezidento kariniams veiksmams Irano atžvilgiu apriboti“ ir balsuoti dėl jos.

Šia priemone „vėl patvirtinama seniai nustatyta Kongreso priežiūros atsakomybė įpareigojant, kad jei nebus tolesnių Kongreso veiksmų, administracijos karo veiksmai Irano atžvilgiu baigtųsi per 30 dienų“, aiškino ji.

D. Trumpas praėjusią savaitę netikėtai įsakė nužudyti Irano Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vadą Qasemą Soleimani, vieną įtakingiausių šalies lyderių. Jis žuvo penktadienį per JAV drono smūgį Bagdade.

N. Pelosi pavadino šį smūgį „provokuojamu ir neproporcingu“, taip pat sakė, kad jis „sukėlė pavojų mūsų kariams, diplomatams ir kitiems žmonėms“ dėl galimos „rimtos eskalacijos“ kalbant apie įtampą tarp Vašingtono ir Irano.

Demokratai skundėsi, kad D. Trumpas ėmėsi veiksmų iš pradžių nepasikonsultavęs su Kongreso lyderių „aštuonetu“, kuriam priklauso N. Pelosi, ir tvirtino, kad paskelbti karą gali tik Kongresas.

„Mūsų, kaip Kongreso narių, svarbiausia atsakomybė yra užtikrinti Amerikos žmonių saugumą“, – savo laiške rašė N. Pelosi.

„Dėl šios priežasties nerimaujame, kad administracija šio veiksmo ėmėsi nepasitarusi su Kongresu ir negerbdama Kongreso karo įgaliojimų, kuriuos jam suteikia konstitucija“, – sakoma laiške.

Iranas pažadėjo keršyti už Q. Soleimani žūtį. D. Trumpas reaguodamas sugriežtino savo retoriką ir pasakė Kongresui, kad jo įrašus socialinėje žiniasklaidoje apie Iraną reiktų laikyti pranešimu įstatymų leidėjams apie jo veiksmus.

Pasak N. Pelosi, rezoliuciją pateiks Mičiganui atstovaujanti Atstovų Rūmų narė Elissa Slotkin, buvusi CŽV analitikė, tris pamainas tarnavusi Irake.