Irano aukščiausiasis vadovas ajatola Ali Khamenei anksčiau pažadėjo „žiauriai atkeršyti“ už Q. Soleimani mirtį ir jo įpėdiniu paskyrė jo pavaduotoją Esmailą Qaani.

„Atsakas tikrai bus karinis ir prieš karinius objektus“, – persų kalba CNN kanalui sakė brigados generolas Hosseinas Dehghani, kurio žodžius išvertė JAV naujienų kanalas.

Per televiziją sekmadienį transliuotą spaudos konferenciją Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi sakė, kad „Iranas nesiekia karo, tačiau yra pasirengęs bet kokiai situacijai“.

Jo teigimu, galutinį sprendimą priims „sistemos vadovybė“, kuri mėgins „surengti tokį atsaką, kuris privers priešą gailėtis“ už nužudymą ir „neprives Irano tautos prie karo“.

Interviu CNN H. Dehghani sakė: „Pati Amerika pradėjo karą. Todėl jie turi susitaikyti su reakcija į savo veiksmus“.

„Vienintelis dalykas, kuris gali nutraukti šį karo laikotarpį, yra tas, jeigu amerikiečiai sulauktų smūgio, kuris prilygtų tam smūgiui, kurį jie sudavė“, – sakė buvęs Irano gynybos ministras.

Irano aukščiausioji nacionalinė saugumo taryba penktadienį išplatino pareiškimą, kuriame nurodoma, kad Iranas atsakys į Q. Soleimani nužudymą „tinkamu metu ir vietoje“.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sako, kad labai tikėtina, kad Iranas mėgins pulti amerikiečių karius.

„Mes manome, kad egzistuoja reali galimybė, kad Iranas padarys klaidą ir priims sprendimą pulti kai kurias mūsų pajėgas, karines pajėgas Irake arba karius Šiaurės Rytų Sirijoje“, – „Fox News“ sekmadienį sakė jis.

„Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah sekmadienį pareiškė, kad JAV kariuomenė „sumokės“ už Q. Soleimani ir dar vieno aukšto rango Irako karininko nužudymą per penktadieninį antskrydį.

„Amerikiečių kariuomenė juos nužudė ir sumokės už tai“, – sakydamas per televiziją transliuotą kalbą pareiškė Irano remiamos Libano šiitų grupuotės vadovas, turėdamas omeny penktadieninį amerikiečių antskrydį Irako sostinėje.

„Vienintelė teisinga bausmė yra taikytis į regione esančius amerikiečių karius: JAV karines bazes, JAV karo laivus, kiekvieną karininką ir karį regione“, – pareiškė H. Nasrallah.

Tačiau jis pridūrė, kad amerikiečių civilių, kaip „verslininkai, inžinieriai, žurnalistai ir gydytojai“, neturėtų būti liečiami.

„Kai į Jungtines Valstijas ims grįžti karstai su amerikiečių kariais ir karininkai, ... JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo administracija suvoks, kad pralaimėjo regione“, – sakė jis.

Per amerikiečių bepiločio penktadieninį antskrydį netoli Bagdado oro uosto žuvo Q. Soleimani ir Irako karininkas Abu Mahdi al-Muhandis.