Didesnė kaip 40 Celsijaus laipsnių kaitra ir smarkios vėtros padėjo dar labiau išplisti šimtams gaisrų, kurių daugelis jau anksčiau buvo nevaldomi.

Premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) paskelbė didžiausią per kelis dešimtmečius atsargos karių mobilizaciją, turinčią pagelbėti tūkstančiams savanorių ugniagesių, kovojančių su liepsnomis jau nebe pirmą mėnesį.

„Šiandienos sprendimu siunčiama daugiau žmonių ant žemės, pakeliama į orą daugiau lėktuvų, į jūrą išvedama daugiau laivų“, – paskelbė S. Morrisonas, dėl savo ankstesnio atsako į pražūtingus gaisrus sulaukęs aštrios kritikos.

Didelėje dalyje tankiai apgyventų Australijos pietryčių regionų buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Trijose valstijose daugiau kaip 100 tūkst. žmonių buvo paraginti evakuotis.

„Iš tikrųjų metėme išvykstančius dešimtis tūkstančių žmonių“, - sakė Naujojo Pietų Velso kaimiškų vietovių priešgaisrinės tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonasas), prognozuodamas ilgą ir sunkų šeštadienį.

„Mūsų žinia buvo pasiųsta, siekiant užtikrinti, kad būtumėt išvykę [jau] vakar. Atidėjus tai iki šiandienos reiškia smarkiai rizikuoti, atidėjus dar pusvalandžiui – reiškia rizikuoti dar smarkiau“, – pabrėžė pareigūnas.

Tūkstančiai žmonių sureagavo penktadienį – jie paliko savo vasarnamius ir sėdo į automobilius, užkimšusius plentus, jungiančius pietryčių pakrantės miestelius su gana saugiu Sidnėjumi arba kitais didesniais miestais.

Nuo rugsėjo pabaigos per gaisru žuvo jau daugiau kaip 20 žmonių ir sudegė arba buvo apgadinta daugiau kaip 1,5 tūkst. namų. Visoje Australijoje išdegusių teritorijų bendras plotas yra apytikriai dvigubai didesnis nei Belgijos.

Vėliausių pranešimų apie aukas gauta iš daug turistų pritraukiančios Kengūrų salos, esančios į pietvakarius nuo pietinės pakrantės miesto Adelaidės. Žuvo du žmonės, buvę automobilyje, kuriam kelią atkirto liepsnos.

Ugnis „pasiglemžė didžiąją dalį Flinderso gyvūnijos nacionalinio parko“, – prieš šiltajam atmosferos frontui nuslenkant į žemyno gilumą sakė Pietų Australijos valstijos vyriausiasis ministras Stevenas Marshallas (Stivenas Maršalas).