Prancūzijoje transporto darbuotojų streikas trunka jau 30 dienų.

„Vyriausybė stengiasi rasti būdą, kaip prieiti greitą kompromisą“, – transliuotojui „France 2“ teigė atstovė spaudai Sibeth Ndiaye tuo metu, kai ministras pirmininkas Edouardas Philippe'as sukvietė ministrus į neeilinį posėdį.

Profesinės sąjungos griežtai atmeta planus panaikinti 42 atskiras Prancūzijos pensijų schemas ir įvesti taškų sistemą, kuri, jų teigimu, gali priversti milijonus žmonių dirbti ilgiau nei sulaukus oficialaus 62 metų pensinio amžiaus.

Pensijų reforma buvo svarbiausias prezidento Emmanuelio Macrono rinkimų kampanijos pažadas, o prezidentas pažadėjo, kad naujoji pensijų sistema bus skaidresnė ir teisingesnė, visų pirma mažai uždirbančių asmenų ir moterų atžvilgiu.

Vis dėlto vyriausybė jau paskelbė daugybę nuolaidų tam tikrų sektorių darbuotojams, tokiems kaip policijos pareigūnai ir kariškiai, lakūnai ir geležinkelių darbuotojai.

Daugelis kitų viešojo sektoriaus darbuotojų reikalauja panašių išimčių iš naujųjų taisyklių, kurios numato, kad tik nuo 64 metų būtų mokama visa pensija.

Radikalioji profsąjunga CGT paragino keturias dienas blokuoti šalies degalų perdirbimo gamyklas ir sandėlius, pradedant nuo antradienio, kai bus atnaujintos profsąjungų ir vyriausybės derybos.

Dvi sąjungos, atstovaujančios „Air France“ pilotams ir keleivių salonų įguloms, paskelbė apie kitą savaitę vyksiantį streiką, kaip ir teisininkai, kineziterapeutai ir kiti savarankiškai dirbantys asmenys, kuriems yra taikomos atskiros ir palankesnės pensijų sistemos.

Valios kova

Per savo tradicinį naujametinį kreipimąsi E. Macronas teigė ketinantis įgyvendinti reformą, kuri bus pristatyta jo kabinetui sausio 22 dieną, prieš pradedant aptarimą parlamente.

Prezidentas tvirtino, kad naujoji sistema reikalinga, nes dauguma žmonių pradeda savo karjerą vėliau, o gyvenimo trukmė ilgėja.

Visgi jis pažadėjo, kad žmonėms, dirbantiems ypač sunkų darbą, vis tiek bus leista išeiti į pensiją anksčiau laiko – tai pagrindinė derybų su profesinėmis sąjungomis sąlyga, kaip ir pat naujas 64 metų amžius, nuo kurio bus mokama visa pensija.

E. Macronas taip pat tikisi laimėti ilgai trunkančio streiko nuvargintos visuomenės palankumą.

Profesinės sąjungos jau paragino kitą ketvirtadienį paskelbti masinių demonstracijų diena ir tikisi, kad prie streiko prisijungs mokytojai, ligoninių ir kitų įstaigų darbuotojai.

Nors traukinių eismo operatorės SNCF ir Paryžiaus transporto įmonės RATP darbuotojų streikų skaičius sumažėjo nuo protesto pradžios gruodžio 5 dieną, keliautojai ir toliau patiria didelių nepatogumų.

Penktadienį dauguma Paryžiaus metro linijų veikė tik piko valandomis arba važiavo vos keli traukiniais kas valandą, o trečdalis šalies greitųjų TGV traukinių buvo atšaukti.

Šis streikas yra ilgiausias nepertraukiamas traukinių eismo darbuotojų streikas Prancūzijos istorijoje.

Tai taip pat yra ilgiausias Paryžiaus operos teatro šokėjų ir kitų darbuotojų, kuriems taip pat taikoma atskira pensijų sistema, leidžianti anksčiau išeiti į pensiją, streikas.

Iki šiol streiko metu buvo atšaukti 63 pasirodymai istorinėje „Garnier“ ir moderniojoje „Bastilijos“ operos teatruose, o dėl to buvo prarasta daugiau nei 12 mln. eurų pajamų iš bilietų pardavimų.