„Soleimani nužudymas... buvo avantiūristinis žingsnis, kuris padidins įtampą visame regione“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija, kurią citavo naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir TASS.

„Soleimani atsidavęs tarnavo Irano nacionalinių interesų gynimo reikalui. Reiškiame savo nuoširdžiausią užuojautą Irano liaudžiai“, – sakoma pareiškime.

Rusija ir Iranas yra svarbūs sąjungininkai Vidurio Rytuose, abiejų šalių pajėgos Sirijoje remia prezidento Basharo al Assado režimą.

Maskva taip pat yra tarp valstybių, sudariusių su Iranu svarbų susitarimą dėl jo branduolinės programos, iš kurio Vašingtonas pasitraukė 2018 metais, šiuo sprendimu smarkiai padidindamas įtampą.

Tuo tarpu Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas sakė, kad Q. Soleimani nužudymas buvo klaida, kuri pakenks pačiam Vašingtonui.

„Neabejotinai bus surengta atsakomųjų smūgių; nesinori pranašauti, bet gali žūti amerikiečių. Neatsitiktinai JAV Kongresas susirūpinęs ir [Atstovų Rūmų pirmininkės] Nancy Pelosi lūpomis jau reikalauja [prezidento Donaldo] Trumpo paaiškinimų, kodėl smūgis nebuvo suderintas su Kongreso nariais ir ar Baltieji rūmai supranta pasekmes“, – pažymėjo K. Kosačiovas.

Be to, jo nuomone, tai reiškia, kad D. Trumpas nesprendžia vidaus uždavinių, o jei padėtis paaštrės ir bus aukų, jo populiarumas ims mažėti.

Dėl naujausių įvykių susirūpino ir JAV sąjungininkai Artimuosiuose Rytuose – Izraelis taip pat skubiai svarsto galimas minimos atakos pasekmes, sakė K. Kosačiovas.

„Todėl manau, kad tai net daugiau nei svarbios figūros nužudymas – tai klaida, nulemta tipiško amerikiečių įpročio suasmeninti bet kokią problemą: „Reikia pašalinti Saddamą [Husseiną] ([Slobodaną] Miloševičių, [Viktorą] Janukovyčių, [Muamarą] Kadhafi, [Osamą] bin Ladeną ir t. t.) – ir viskas išsispręs“, – nurodė K. Kosačiovas.

„Tačiau tai yra šou, o ne politikos logika. Ir ji neveikia ilgam, bet gali skaudžiai bumerangu smogti šou organizatoriams“, – kalbėjo senatorius.

K. Kosačiovas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos sugriovė viltis sureguliuoti šiitiškos respublikos branduolinės programos keliamas problemas ir gali paskatinti Teheraną spartinti branduolinių ginklų kūrimą.

„Subombarduotos“ paskutinės viltys sureguliuoti Irano branduolinės programos problemas. Iranas gali forsuoti branduolinių ginklų gamybą, net jeigu [anksčiau] nesiruošė to daryti“, – per „Facebook“ rašė jis.