Teisininkai antradienį kreipėsi į Izraelio aukščiausios instancijos teismą, tvirtindami, kad prezidentas negali pavesti formuoti naujos vyriausybės B. Netanyahu, kuriam lapkritį buvo oficialiai pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo.

Tačiau teismas ketvirtadienį pareiškė, kad negali priimti nutarties šioje byloje, nes teisininkų prašymas yra „pirmalaikis“.

Kovo 2 dieną Izraelyje vyks jau treti per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį rinkimai, nes po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

B. Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ ir Benny Gantzo vadovaujamas centristų aljansas „Mėlyna ir balta“ tiek balandį, tiek rugsėjį vykusiuose rinkimuose surinko apylygiai balsų.

Reaguodamas į teismo sprendimą B. Gantzas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad „B. Netanyahu rinkimuose teks stoti prieš visuomenės teismą, ir mes laimėsime“.

Izraelio įstatymai numato, kad pareigas einantis ministras pirmininkas privalo atsistatydinti tik jį nuteisus ir išnagrinėjus visus apeliacinius skundus.

Tačiau įstatymai nesuteikia neliečiamybės nuo baudžiamojo persekiojimo.

Trečiadienį premjeras paprašė parlamento suteikti jam teisinę neliečiamybę.

Prašymas „atitinka įstatymus... [ir] siekį toliau dirbti jūsų ir Izraelio ateities labui“, sakė B. Netanyahu žurnalistams Jeruzalėje.

Premjerui oficialiai paprašius suteikti jam teisinę neliečiamybę, jo teismo procesas turėtų būti atidėtas mažiausiai keliems mėnesiams, nes įstatymų leidėjai dėl jo prašymo turėtų balsuoti tik po kovo 2 dieną numatytų visuotinių rinkimų.