Tremtyje gyvenantis buvęs Katalonijos regiono prezidentas Carlesas Puigdemont'as ir jo kabinete dirbęs sveikatos ministras Toni Cominas pernai gegužę buvo išrinkti į Europos Parlamentą.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) praėjusį mėnesį nutarė, kad jie turi imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, nebent Ispanija paprašytų jį panaikinti ir jų kolegos EP nariai patenkintų tokį prašymą.

Ketvirtadienį C. Puigdemont'o advokatas belgas Simonas Bekaertas naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvusiems politikams Ispanijos teismo paskelbtas Europos arešto orderis dabar turėtų būti atmestas.

Tuo metu C. Puigdemont'o šalininkai paskelbė triumfo kupiną pareiškimą.

„Šiandien Belgijos teisingumo sistema vėl sustabdė bandymą išduoti prezidentą Puigdemont'ą ir tarybos narį Cominą, nes ji pripažįsta jų imunitetą“, – nurodoma pareiškime.

Pats C. Puigdemont'as socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ispanija turi elgtis taip, kaip elgėsi Belgija, ir gerbti įstatymus.“

C. Puigdemont'as nuo 2016 metų sausio iki 2017 metų spalio ėjo Ispanijos Katalonijos regiono prezidento pareigas. Prezidentaudamas jis padėjo surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Jis pabėgo iš Ispanijos Katalonijai nesėkmingai pamėginus paskelbti nepriklausomybę po Madrido uždrausto plebiscito.

Naujausią orderį jį suimti išdavė Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena netrukus po to, kai teismas už panašius nusikaltimus nuteisė dar kelis Katalonijos separatistų lyderius.

Kitas Katalonijos nepriklausomybės lyderis Oriolis Junquerasas buvo areštuotas Ispanijoje. Jam už kurstymą maištauti paskirta 13 metų kalėjimo bausmė dėl jo vaidmens referendume.

Tačiau per praėjusių metų gegužę visoje Europos Sąjungoje vykusį balsavimą jis taip pat buvo išrinktas į Europos Parlamentą, nors tuo metu jam buvo skirtas kardomasis kalinimas. O. Junquerasas kreipėsi į ETT, kuris gruodį priėmė savo sprendimą dėl teisinės neliečiamybės.

Naujausia belgų teisėjų nutartis paskatino C. Puigdemontą pareikalauti, kad O. Junquerasas būtų paleistas.

Kitas Katalonijos politikas, buvęs regiono kultūros ministras Luisas Puigas, taip pat yra Belgijoje, bet jis nėra Europos Parlamento narys. Jam vis dar gresia ekstradicija.

Artimiausias Belgijos teismo posėdis išdavimo byloje vyks vasario 3 dieną, tačiau spėjama, kad teismas veikiausiai atsižvelgs į tyrimą vykdančio magistrato sprendimą pripažinti C. Puigdemont'o ir T. Comino neliečiamybę.

Pastaraisiais mėnesiais regione kilo naujų protestų, per kuriuos policija susirėmė su miniomis katalonų, supykusių dėl teismo Madride skirtų griežtų įkalinimo bausmių separatistų lyderiams.

Belgijos, Vokietijos ir Škotijos teismai kol kas atsisako išduoti C. Puigdemont'ą ir kitus įtakingus Katalonijos politikus, kuriuos Ispanija nori teisti dėl jų vaidmens per 2017-ųjų krizę.