Antonio Guterresas teigė esąs labai susirūpinęs dėl trečiadienį Šiaurės Korėjos išsakyto pareiškimo apie galimybę atnaujinti branduolinius ir raketinius bandymus. Trečiadienį Kim Jong Unas pareiškė, kad šalis plėtoja naują „strateginį ginklą“, o Pchenjano nevaržo moratoriumas dėl branduolinių ir raketinių bandymų.

„Generalinis sekretorius labai tikisi, kad, pagal atitinkamus Saugumo Tarybos sprendimus, bandymai nebus atnaujinti“, – trečiadienį sakė A. Guterreso atstovas Stephane'as Dujarricas.

„Nesiginklavimas išlieka svarbiausias pasaulio branduolinio saugumo ramstis ir tai turi būti išsaugota, – kalbėjo A. Guterresas. – Vienintelis būdas tvariai taikai išlaikyti yra diplomatinis įsitraukimas.“

JAV prezidentas D. Trumpas po Šiauės Korėjos lyderio komentaro teigė manantis, kad Kim Jong Unas yra žodžio žmogus – jis esą pasirašė branduolinio nusiginklavimo sutartį, kurią turėtų vykdyti.

„Jei lyderis Kim Jong Unas atsisakė priimtų įsipareigojimų D. Trumpui, tai labai nuvilia“, – sakė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Šiaurės Korėjos lyderis Vakarams yra pažadėjęs „kalėdinę dovaną“, kai kurie spėlioja, kad tai galėtų būti atnaujinti raketų bandymai regione.

Šiaurės Korėja kol kas nei į A. Guterreso, nei į Vašingtono komentarus neatsakė.