Naujųjų metų išvakarėse katastrofiški gaisrai siautėjo didelėse žemyno pietryčių dalyse. Žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, liepsnų apsuptuose pakrančių miesteliuose įstrigo daug turistų.

Naujojo Pietų Velso vyriausioji ministrė Gladys Berejiklian ketvirtadienį paskelbė septynių dienų nepaprastąją padėtį, sudarančią sąlygas priverstinei evakuacijai nuo penktadienio. Tai trečias toks atvejis tankiausiai gyvenamame Australijos regione šį gaisrų sezoną.

„Tokių sprendimų nepriimame lengvai, tačiau taip pat norime... imtis visų įmanomų atsargumo priemonių, kad pasirengtume tam, kas galėtų būti baisus šeštadienis“, – sakė ji.

Naujojo Pietų Velso kaimiškųjų vietovių priešgaisrinė tarnyba ketvirtadienį ryte paskelbė „turistų išvykimo zoną“, kuri tęsiasi maždaug 200 km nuo atostogautojų pamėgtos Beitmano įlankos pietrytinėje pakrantėje iki kaimyninės Viktorijos valstijos. Pastarojoje žmonės taip pat raginami evakuotis iš didelio gaisringumo rajonų.

Lankytojai perspėjami išvykti iki šeštadienio, kai prognozuojami gūsingas vėjas ir daugiau nei 40 Celsijaus laipsnių karštis.

Tokie orai padidins gaisrų pavojų, ir pareigūnai sako, kad padėtis bus tokia pat baisi, o gal dar blogesnė nei antradienį, tapusį daugiausiai aukų pareikalavusia diena per dabartinę, jau ne pirmą mėnesį besitęsiančią Australijos krūmynų gaisrų krizę.

Daug turistų ir gyventojų dvi naktis praleido atkirsti nuo išorinio pasaulio, be elektros ir ryšio, su mažėjančiomis maisto atsargomis, kol ketvirtadienį pareigūnai kai kuriuos iš regiono vedančius kelius paskelbė laikinai saugiais.

Naujojo Pietų Velso transporto ministras Andrew Constance'as visuomeniniam transliuotojui ABC sakė, kad būsima žmonių evakuacija iš šio regiono bus didžiausia per visą istoriją. Išvykti prieš dar vieną baisią gaisrų dieną rengiasi tūkstančiai žmonių.

Kaimiškųjų vietovių priešgaisrinės tarnybos komisaro pavaduotojas Robas Rogersas sakė, kad ugniagesiai neįstengia užgesinti įsisiautėjusių gaisrų ar net juos suvaldyti.

„Kai tame rajone tiek daug gaisrų, neturime pajėgumų jų sulaikyti, – sakė jis transliuotojui ABC. – Mums tiesiog reikia užtikrinti, kad žmonės neatsidurtų jų kelyje.“

Tačiau pasirodžius pranešimų, kad daugelyje centrų senka maisto ir degalų atsargos, kilo susirūpinimas, kad kai kurie žmonės liks įstrigę.

Pareigūnams dar nepavyko pasiekti kai kurių kaimo vietovių, tokių kaip Dženoa miestelis Viktorijoje.

Taip pat didėja susirūpinimas dėl penkių žmonių, dingusių per pastarojo meto gaisrus.

Patvirtintas sunaikintų namų skaičius viršijo 400 ir tikriausiai padidės, kai ugniagesiai pasieks liepsnų dar atkirstas bendruomenes.

Trečiadienį Australija pasiuntė karinių laivų ir orlaivių teikti humanitarinę pagalbą bendruomenėms ir vertinti žalą.

Per šio sezono gaisrus žuvo mažiausiai 18 žmonių, buvo sunaikinta daugiau nei 1000 namų, išdeginta maždaug 5,5 mln. ha – daugiau nei Danijos ar Nyderlandų plotas.

Beprecedentė krizė išprovokavo gatvių protestus, kurių dalyviai reikalauja vyriausybės tuojau pat imtis veiksmų dėl klimato kaitos. Pasaulinis šiltėjimas, pasak mokslininkų, nulemia ilgesnį ir intensyvesnį krūmynų gaisrų sezoną.

Konservatorių premjeras Scottas Morrisonas patiria vis didesnį spaudimą dėl savo veiksmų, įskaitant atostogas Havajuose, kai Australijoje rutuliojosi katastrofa, ir iš naujo deklaruotą paramą pelningai, bet labai taršiai Australijos anglių kasybos pramonei.