Su Iranu glaudžius ryšius palaikančių Irako sukarintų organizacijų tūkstančiai šalininkų antradienį susirinko prie ambasados komplekso pareikšti įtūžio dėl praeitą savaitgalį įvykdytų JAV aviacijos smūgių, nusinešusių 25 kovotojų gyvybes.

Šie smūgiai buvo surengti kaip atsakas į pastaruoju metu Irake padažnėjusius išpuolius prieš karines bazes, kuriose yra dislokuota JAV pajėgų.

Demonstrantai be jokių kliūčių kirto paprastai budriai saugomos Bagdado „žaliosios zonos“ patikros postus, įsiveržė į ambasados kompleksą išlaužę vartus ir ant sienų prirašinėjo šūkių, reiškiančių palaikymą Teheranui.

Šimtai protestuotojų pasistatė apie 50 palapinių ir netgi kilnojamąsias prausyklas. Jie žadėjo tęsti savo sėdimąjį protestą prie ambasados vartų, kol iš Irako bus išsiųstos JAV pajėgos.

Trečiadienį paryčiais minios dar labiau priartėjo prie vienintelės sienos, skiriančios jas nuo didesnio diplomatinio komplekso, ir degino JAV vėliavas.

Ambasados apsaugos pajėgos savo ruožtu panaudojo ašarines dujas. Per susirėmimus keli protestuotojai buvo sužeisti ir išvežti greitosios pagalbos automobiliais.

Kai buvo paleistos ašarinės dujos, Irako saugumo pajėgų suformuota užtvara aplink ambasadą iširo.

Tačiau greitai atvyko federalinės policijos pastiprinimas ir trumpai trukę susirėmimai liovėsi.

JAV dėl šių neramumų kaltino Iraną, bet taip pat spaudė Irako saugumo pajėgas imtis griežtesnių veiksmų, kilus nerimui, kad minios galėjo pasiekti ambasadą beveik netrikdomos.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis sakė, kad dėl šių neramumų artimiausiomis dienomis į regioną gali būti pasiųsta apie 750 karių, priklausančių 82-osios oro desantininkų divizijos greitojo reagavimo daliniui.

Prieš šį pranešimą vienas JAV pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „galiausiai gali būti dislokuota iki 4 000“ karių.

Praeitą naktį JAV nuskraidino į ambasadą Bagdade jūrų pėstininkų greitojo reagavimo dalinį, turintį sustiprinti komplekso apsaugą.

Per šiuos neramumus jokie amerikiečiai darbuotojai nebuvo sužeisti. JAV pareigūnai sakė, kad diplomatinės atstovybės evakuoti neplanuojama.

Pastaruoju metu atostogavęs ambasadorius Matthew Tuelleris (Metjus Tiuleris), kaip pranešama, grįžta į ambasadą.

Iki trečiadienio ryto Irako saugumo pajėgos atkūrė įprastas apsaugos priemones Žaliosios zonos patikros postuose, kurių paprastai negalima pereiti neturint atitinkamos kortelės.

Tačiau pareigūnai neišvarė protestuotojų, praleidusių naktį viduje.

Išpuolis prieš ambasadą padidino įtampą JAV ir Irako santykiuose. Abiejų šalių pareigūnai sakė AFP, kad Vašingtono ir Bagdado ryšiai dabar yra „šalčiausi“ per daugelį pastarųjų metų.

Bagdadas palaiko glaudžius ryšius tiek su Iranu, tiek su Jungtinėmis Valstijomis. Irake buvo reiškiamas susirūpinimas, kad šalis gali būti įvelta į didėjančią priešpriešą tarp Vašingtono ir Teherano.

Antradienio įvykiai paskatino palyginimus su įkaitų krize, išsivysčiusia 1979 metais JAV ambasadoje Teherane, taip pat su 2012 metais žmonių gyvybių pareikalavusia ataka prieš JAV konsulatą Libijos Bengazio mieste.