Abi šalys „sutiko nedelsiant pradėti sudarinėti (pavardžių) sąrašus, kad būtų išvaduoti ukrainiečiai, taip pat ir asmenys iš Krymo, kurie šiuo metu yra Kryme ir Rusijoje, bei rusai, esantys Ukrainoje, pareiškime teigė Ukrainos prezidento atstovai.

Sekmadienį buvo įvykdytas didelio masto apsikeitimas kaliniais, po kurio į Kijevą sugrįžo 64 civiliai ir 12 Ukrainos kariškių.

Ukraina šalyje kalinamus asmenis taip pat perdavė prorusiškiems separatistams, tarp jų buvo penki riaušių policijos pareigūnai, kurie 2014 m. provakarietiškų demonstracijų metu, kaip įtariama, šaudė į protestuotojus.

Sekmadienį V. Zelenskis minėjo, kad Kijevas siekia susigrąžinti Kryme sulaikytus asmenis, tačiau neatskleidė, kiek išlaisvintųjų galima tikėtis.

Maskva Krymą aneksavo 2014 m., netrukus po Maidano revoliucijos, kai buvo nuverstas prorusiškasis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Kremlius sekmadienio mainus apibūdino kaip „teigiamus“, tačiau neminėjo planuojantis įgyvendinti daugiau panašių apsikeitimų.

Apsikeitimas kaliniais buvo atnaujintas po dvišalio V. Putino ir V. Zelenskio pokalbio per gruodžio 9 d. Paryžiuje vykusį viršūnių susitikimą, kuriuo Europos šalys siekė išspręsti vienintelį žemyne vykstantį karą.

Karas Rytų Ukrainoje prasidėjo 2014 m. po Krymo aneksijos. Konfliktas įsiplieskė tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų ir nulėmė daugiau nei 13 000 žmonių žūtis.