Tai pirmasis kartas per daugelį metų, kai protestuojantys irakiečiai sugebėjo pasiekti JAV ambasadą, esančią sostinės įtvirtintoje Žaliojoje zonoje.

Daugybė vyrų, vilkinčių slepiamųjų spalvų drabužius, ir saujelė moterų žygiavo per patikros postus, paprastai ribojančius patekimą į griežtai saugomą Bagdado „žaliąją zoną“, skanduodami „Mirtis Amerikai“, „Mirtis Izraeliui“, degindami JAV vėliavas ir nešdami plakatus su užrašais, reikalaujančiais uždaryti ambasadą. Irako saugumo pajėgos jiems nekliudė.

„Parlamentas turi išvaryti JAV kariuomenę, kitaip to imsimės mes“, – buvo užrašyta ant vieno iš plakatų.

Demonstrantai mojavo vėliavomis, reikšdami palaikymą „Hashed al Shaabi“ – ginkluotų grupuočių tinklui, kuris iš esmės buvo integruotas į šalies saugumo pajėgas. Jo nariai yra apmokomi ir ginkluojami įtakingo Irako kaimyno Irano.

Protestuotojai taip pat svaidė akmenis ir nuplėšė apsaugos kameras nuo kompleksą juosiančios sienos, nors Irako saugumo pajėgos mėgino demonstrantus nustumti.

Demonstrantams išlaužus komplekso vartus ir patekus į jo teritoriją, ambasadą saugantys JAV jūrų pėstininkai leido ašarines dujas ir sprogdino kurtinamąsias granatas, stengdamiesi išvaikyti minią, nepaisiusią per garsintuvus skelbiamų perspėjimų trauktis nuo pastato.

Sekmadienį mažiausiai 25 kovotojai iš griežtosios linijos „Hashed al Shaabi“ priklausančios grupuotės „Kata'ib Hezbollah“ žuvo per JAV antskrydžius prieš vieną bazę vakarų Irake.

Šios atakos buvo surengtas reaguojant į dažnėjančius raketų paleidimus į Irako bazes, kur dislokuotos JAV pajėgos.

Atsakomybės už šiuos išpuolius niekas neprisiėmė, tačiau saugumo padėties įvertinimą atlikusios JAV priėjo išvadą, kad už atakas visų pirma atsakinga „Kata'ib Hezbollah“.

JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo teigimu, antskrydžiai siunčia žinią, kad Vašingtonas netoleruos Irano veiksmų, keliančių pavojų amerikiečių gyvybėms.

Teherano remiama Irako grupuotė pirmadienį pažadėjo atkeršyti už JAV smūgius Irake ir Sirijoje, per kuriuos žuvo 25 kovotojai ir dar dešimtys buvo sužeisti. Ta operacija ir pažadai atkeršyt sukėlė susirūpinimą dėl naujų potencialių atakų, galinčių sukelti grėsmę Amerikos interesams regione.

JAV antskrydžiais pasipiktino tiek ginkluotos grupuotės, tiek Irako vyriausybe, pareiškusi, kad persvarstys savo santykius su Vašingtono vadovaujama koalicija. Toks pareiškimas Bagdade nuskambėjo pirmą kartą nuo to laiko, kai buvo pasiektas susitarimas dėl dalies amerikiečių pajėgų tolesnio dislokavimo šalyje. Irakiečių valdžia pavadino ataką šalies suvereniteto „šiurkščiu pažeidimu“.

Per pirmadienį surengtą posėdį, iš dalies transliuotą per televiziją, Irako premjeras Adelis Abdul Mahdi pareiškė savo kabineto nariams, kad mėgino sustabdyti JAV operaciją, tačiau amerikiečių pareigūnai „primygtinai reikalavo“ ją įvykdyti.

Pasak JAV kariuomenės, „tikslūs gynybiniai smūgiai“ buvo suduoti penkioms „Kata'ib Hezbollah“ Irake ir Sirijoje. Ši grupuotė, nesusijusi su Libano islamistų judėjimu „Hezbollah“, veikia kaip dalis valdžios toleruojamų sukarintų organizacijų, kartu vadinamų „Liaudies mobilizacijos jėgos“. Daugelį šių grupuočių remia Iranas.